top of page

Anneli har sålt till Modern Psykologi, Populär Astronomi och Amelia

Två artiklar för Modern Psykologi, en drös med artiklar för Amelia och Expressen, en för Personal & Ledarskap och en för Populär Astronomi. Det är vad Anneli Olsson har åstadkommit efter att hon gick vår onlinekurs. Här berättar hon om hur hon utgått från egna upplevelser och forskning för att hitta intressanta ämnen.Vilket yrke och vilken utbildning har du sedan tidigare?

Jag har varit statligt anställd inom administration i flera år men är sedan cirka två år tillbaka egenföretagare som virtuell assistent och skönlitterär författare som givit ut två böcker hittills.

Vad fick dig att gå kursen i frilansjournalistik?

Jag vill jobba med att skriva och drömde för många år sedan om att till exempel skriva artiklar och liknande för magasin! Hösten 2020 hade jag tid, råd och ork över och bestämde mig plötsligt för att hoppa på kursen, som jag hade sett skymta förbi i sociala medier tidigare under året.

Vad var din upplevelse av kursen – och din nytta av den?

Kursen var konkret direkt och på en nivå som gjorde att jag kände att “fasen det här ska jag nog klara av!” Jag gillade upplägget med släpp av en modul varje vecka för att slippa bli överväldigad av allt material och att hinna jobba igenom och tänka till kring varje modul innan det var dags för nästa. Blandningen av filmer och nedladdningsbart pdf-material var jättebra. Dessutom skönt att kunna ta allt i den takt som passade mig. Jättebra textwebbinarier med konstruktiv och konkret återkoppling från er ledare och de andra kursarna som gav tips och “injektioner” för det fortsatta arbetet. Bra stämning dessutom, så nervositeten släppte.

Vilken var din största aha-upplevelse?

Att det här faktiskt är möjligt trots att jag inte är utbildad journalist sedan tidigare!

Hur bestämde du dig för din första artikel och vem du skulle sälja till?

Jag utgick från en egen upplevelse och som jag visste att fler haft – att få “eureka”-ögonblick i duschen. Jag hittade forskning på området och letade sedan en expert och personer att intervjua. Psykologi är dessutom väldigt intressant tycker jag och det blev en bra matchning. Tänkte att detta skulle kunna vara en rolig artikel i ett livsstilsmagasin.

Hur upplevde du att det var att sälja in idén – fick du ja direkt?

Pirrigt men jag var helt inställd på att det inte skulle bli något med min första artikel (“färdigskriven” som det rekommenderas att göra i kursen). Jag pitchade två livsstilsmagasin men det blev nej. Då hittade jag magasinet Modern Psykologi och skickade artikeln till dem. Efter några dagar hade jag mitt första ja!

Hur känns det att ha fått sett dina artiklar i tryck? Berätta!

Jättehäftigt och “vad hände här – det gick ju”! Det var märkligt och extremt kul förstås att se min första artikel i tryck bara två månader efter att kursen var slut. Jag som inte trodde att jag skulle kunna göra det här. Att få betalt för att skriva och om sådant som jag dessutom tycker är intressant – det trodde jag bara ett halvår tidigare var rena fantasier hos mig, haha!

Nu, efter kursens avslutning har jag fått flera artiklar publicerade. Tre i Modern Psykologi, bland annat en som handlar om poängen med att ha tråkigt och en om varför negativ kritik (tyvärr) alltid trumfar positiv. Sen har jag skrivit flera för Amelia och Expressen (bland annat om kvinnor i rymden), en artikel för Personal & Ledarskap – och nu en för Populär Astrologi. Sistnämnda är väldigt kul, då jag själv är mycket rymdintresserad. Jag har intervjuat och skrivit om äventyrarna, entreprenörerna och visionärerna Tina och Tom Sjögren som driver raketföretag i Kalifornien och siktar på en expedition t/r Mars.


Det har inte slutat kännas coolt att få artiklar i tryck. Nyper mig i armen och jobbar på att få in en fot i fler magasin nu med något större självförtroende än för ett år sedan.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå den här kursen?

Om du älskar att skriva och kan tänka dig att utmana dig själv en smula för att börja tjäna pengar på skrivandet ska du sluta fundera och kliva ombord!

Stort tack och lycka till med ditt skrivande, Anneli!
Boka ditt samtal med oss:Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page