top of page

Att vara frilansare är att leva i ett flowNågot av det bästa med att vara frilansare är allt det som kommer från ingenstans. Av pauserna, att surfa runt på en ny webbplats, ett telefonsamtal från en källa eller en inbjudan till ett evenemang, menar grundaren av Journalistakademien – Vivian Songe.


Ett samtal i butiken, att titta på ett TED-talk online eller en resa som du plötsligt bestämmer dig för att boka. En plötslig impuls att vilja ta reda på mer om något. Det ör något av det bästa med att vara frilansjournalist, enligt Vivian Songe.


“Vad ska vi hitta på nu?”

Denna gyllene möjlighet är ett privilegium som vi kursledare har arbetat länge för att uppnå. Utan fasta arbetstider eller ett kontor vi måste vara på från 8 till 17 varje dag, får vi lov att känna efter, lite som när vi var små och skulle välja lek för dagen:


Vad ska vi hitta på nu?


Känner du att det fladdrar i magen när du hör den här frågan? Då är du som vi. Denna öppna möjlighet ger mig och oss nämligen massor av energi.


Tänk dig känslan av en slags "stå i kö för berg-och dalbana". Du hittar oss frilansare inte på Liseberg eller på toppen av en bungeejumping-ställning. Vi har inget behov av fysiska adrenalinkickar, men på det mentala planet är vi all-in. Vi vet att vi har något roligt, spännande och oförutsägbart framför oss som vi inte har fullständig kontroll över, och det ger oss en kick.


Varje dag? Varje dag.

Ja, frilanslivet kräver disciplin, struktur och målmedvetenhet, i mängder. Det kräver att du är din egen (ibland väldigt strikta) chef och att du inte tillåter dig själv att ligga och slumra till klockan elva varje dag eller slöa så mycket med uppdragen att ingenting blir gjort.


Det är helt enkelt som med allt annat av värde i livet: Du måste jobba för att uppnå det. Du måste hamra på den stora, kalla stenen tills konstverket framträder. Men när det väl träder fram: Wow.


Vi frilansare arbetar säkert minst lika mycket som människor med fasta arbeten gör. Skillnaden när vi lever i flowet är att det inte KÄNNS som ett arbete på samma sätt som när jag dyker upp på samma plats vid samma tidpunkt varenda morgon.


"Vardagen" är något vi aldrig riktigt vet vad det är, innan varje dag KOMMER. Och vi gillar det. Det gör oss glada, helt enkelt.


Hur är det med dig, gillar du bäst att jobba inom fasta ramar? Eller känner du igen dig i flowet?


På bilden är jag ute på en biltur längs Big Sur i Kalifornien – fantastiskt ställe!


Lycka till med skrivandet önskar er kursgrundare Vivian :-)

Vill du också skriva frilansartiklar?


Boka ett samtal med oss här för att ta reda på om vår utbildning passar dig:
Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page