top of page

Bakom kulisserna: Älgskyltarna som blev riksnyheter

Vem vet egentligen vad som händer bakom kulisserna före, under och efter en intervju? Vem vet egentligen vad som låg bakom att just DU producerade en nyhet eller artikel om ett specifikt ämne?


I vår onlineutbildning arbetar vi lika mycket med redigering av materialet som med det fria skrivandet. Det vill säga att redigeringen och vad som faktiskt publiceras, alltid har en historia bakom sig som inte syns utåt. Läsaren vet inte vad du redigerat bort.


Ett nybörjarmisstag är nämligen att skriva ut ALLT. Du vill få med allt från intervjun. Men tänk på att det läsaren ska få är det redigerade, bearbetade, rensade och finputsade materialet. Du har ingen redovisningsplikt. Du ska inte skriva ut HELA intervjun – du ska lyfta det viktigaste och mest spännande.


Vad som låg bakom ett radioinslag som jag själv hyllades för 2010 var det nästan ingen som visste. Precis som i skrivandets värld nås radiolyssnarna (om det inte är LIVE) av det ihopklippta materialet – och historien bakom det här inslaget var att det var "en kul grej".


Det handlade om en tysk som stal älgskyltar.Jag hade fått en briljant idé. Min fars gode vän Hans från Tyskland, var mer eller mindre som en bonuspappa till mig. I sin trädgård hade han en handfull skyltar som han hade stulit under sina resor till Sverige. Stockholm, Göteborg och älgar. Flera skyltar hade följt med hem från resorna till Sverige. Inte okej – javisst, men det var en rolig grej han hade för sig, tyckte vi.


Hm... tänk om jag skulle kunna skapa ett radioinslag om stulna älgskyltar.... och intervjua honom... och sedan väva in en expert, nån på Trafikverket. Det kanske skulle bli ett kul inslag?!


Vi gjorde upp en tid för intervju och jag var noga med att "nia" honom, precis som man bör med tyskar man inte (låtsas om att man) känner. Hans höll sig seriös under hela intervjun, men vi gapskrattade efteråt.


Jag redigerade, intervjuade Trafikverket och så gick inslaget live. Kollegorna hyllade mig – vilken otrolig idé! Kort därefter valde självaste riksnyheterna, Ekot, att sända mitt unika inslag. Sedan tog det inte lång tid innan en radiokanal i Tyskland snappade upp inslaget. Det hela hade blivit en succé :-)


Hur kom du på idén? Hur fick du tag i tysken?


Jag höll mig proffsig och "skyddade min källa". Ingen visste att det var min bonuspappa, som säkert fått hjälp av min egen far att plocka ner någon älgskylt. För det som räknades var ju vad som publicerades utåt. Historien bakom höll jag för mig själv – men nu är den preskriberad.


HÄR kan du lyssna på inslaget (spola fram för att slippa musiken).


Lycka till med dina intervjuer!


Goda vibbar från Lotta & teamet

PS. Boka ett samtal om du är intresserad av att veta mer om vår utbildning.

Commentaires


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page