top of page

Branschrapporten är ute – och vi har ett och annat att säga

Sveriges tidskrifter släpper varje år en branschrapport som sätter siffror på det gångna året. I landet finns just nu 4050 tidskrifter som omsätter hela 6,6 miljarder kronor. Visst är det helt otroligt?


Även om siffrorna är imponerande ser vi fortfarande en nedgång med 5% jämfört med 2022. Betyder det att tidskriftsbranschen är ett sjunkande skepp? – Nej! Men lite förändringens vindar får vi leva med.


Tittar man lite närmare på siffrorna ser man att vissa intäktskategorier minskat medan andra har ökat. Annonsintäkter har svängt nedåt efter två års uppgång, läsarintäkter har minskat medan intäkter kopplade till kurser, event, e-handel och andra digitaliseringar har ökat. Från print till webb är nu trenden och tidskriftsbranschen (och världen) anpassar sig följaktligen.Tidskrifter (eller magasin som vi tycker låter lite sexigare) – digitaliseras till allt större grad i ett försök att dra ner på kostnaderna, vilket leder till mindre redaktioner och anställda men även till fler möjligheter i den digitala världen. Detta kan vi som frilansjournalister se som positivt. Med färre anställda journalister letar nu många redaktioner efter frilansmaterial, så även om budgeten må ha krympt har behovet för material utifrån växt.


Vad kan då vi som frilansjournalister dra för slutsats av branschrapporten? Jo, att branschen lever och frodas trots att den står inför en förändring. Denna förändring kan dessutom skapa flera möjligheter för just oss. Även om den förändring som just nu sker kan kännas ostadig ser vi samtidigt bevis på framgångsrik anpassning.


Att tänka att branschen måste fortsätta existera på samma sätt och i samma form, som den alltid gjort är ärligt talat naivt. Vi måste i stället omfamna förändringen och ta vara på de möjligheterna den ger.


Summa av kardemumman? Sveriges tidskriftsbransch genomgår en förändring men är fortfarande stark och skapar nya möjligheter i dess nya form. Det ser vi ju bara på våra studenter, som är uppe i 140 magasin och tidningar som de skrivit för.


Sist men inte minst tycker i alla fall jag att det faktum att det finns 4050 tidskrifter i bara lilla Sverige är fantastiskt spännande och får mig att vilja vässa pennan och hitta artikelidéer till varje en....


Goda vibbar Lotta och teamet på JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.

Kommentare


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page