top of page

Bredda din expertis med svåra ämnen

Mycket av det vi skriver handlar om att förklara det svåra och komplexa. Att med enkla(re) ordalag formulera meningar där vi berättar på ett pedagogiskt sätt, utan att dumförklara eller skriva någon på näsan.


Hur förklarar du en bankkris? Hur berättar du om vad som lagras i en DNA-molekyl och varför? Och hur uttrycker du dig pedagogiskt kring den senaste upptäckten från NASA?Flera som är i början av sin frilanskarriär och som går hos oss, undrar om man verkligen ska skriva om ämnen man inte kan något om. Det är ju det fina i vårt yrke – att vi kan skriva om precis VAD SOM HELST. För att en så stor del av vårt jobb ligger i att researcha och läsa på.


Förra veckan skrev jag klart en lång text om den europeiska arbetsmarknaden för en av mina kunder. Det var en uppgift jag tackade ja till med "viss vånda", då jag kände att det var utanför min komfortzon vad gäller ämnen. Samtidigt kände jag mig trygg i vetskapen att om jag bara läser på – och läser på, och läser på igen, kommer jag kunna författa en intressant text med rätt tonalitet för den målgrupp jag skulle skriva för. Varför? För att jag är journalist med erfarenhet. Det var så jag pushade mig själv att klara det ;-)


Målgruppen var pålästa företagsledare som skulle få denna text som underlag. Detta för att kunna fatta smarta beslut kring sin arbetskraft. Av mig skulle de bland annat få reda på vilka trender som råder på arbetsmarknaden. Du hör själv... ganska avancerat ämne.


Jag grejade det. Och jag fick dessutom beröm för att jag författat en lång text som enligt uppdragsgivaren var lätt att ta till sig och hade ett bra språk. Jag hade gjort allt för att skriva en pedagogisk text som var "lättläst" samtidigt som den var utformad efter målgruppen. Åh vad glad jag var att jag hade klarat uppgiften!


Våga tacka ja eller pitcha in de där ämnena som du är nyfiken på – men som du känner att du inte behärskar helt. För du är journalist och en av dina uppgifter är att skriva utifrån research. Även när det är svåra ämnen. Tro mig – du kommer att växa av det.


Jag själv växte flera meter av det här uppdraget.


Och jag som redan är 182 centimeter lång...
Vill du också skriva frilansartiklar? Boka ett samtal med oss här:Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page