top of page

Därför är din text som ett marmorblock

Under åren har jag gått igenom hundratals av texter från aspirerande skribenter. Ibland välskrivna och färdiga artiklar, ibland bara ett utkast till en idé, och ibland massa ord och stycken lite utkastade huller om buller. Lite som marmorblock redo att bearbetas.Allt material har varit lika välkommet.


Det är det som jag tycker är det fina med vår utbildning. Du som deltagare är bland vänner och ska VÅGA skicka in din text för feedback, hur ofärdig den än är. Att bara våga ta det steget – att låta mig som lärare och mentor ge mina synpunkter och konstruktiva feedback, är för många något väldigt stort. Ännu större att jag delar skärm och andra deltagare får se.


Men det är så vi lär oss. Av varandra.


Och en ofärdig text är som sagt var precis lika välkommen som de som är så gott som färdiga för publicering.


Det där ofärdiga ska du inte vara rädd för. En stor del i vår skrivprocess är just att redigera vår text. Om och om igen. Ös ur dig ditt material. Det gör inget om det hamnar huller om buller. Du måste ju börja någonstans.


Hur vi väljer att strukturera vårt skrivande och hur vi väljer att ta oss an redigeringen är olika. Vissa skriver långsamt och vill få klart en struktur från början. Andra öser ur sig allt, de vill få allt på pränt för att sedan bearbeta det bit för bit. Hur vi än väljer att göra får vi dock inte glömma hur viktig själva redigeringsfasen är.


Att gå tillbaka, fila på formuleringar. Riktigt jobba med den där ingressen. Bolla rubriken med dig själv eller med någon annan. Fundera över i vilken ordning du ska berätta historien. För det är en annan sak du heller inte får glömma – läsaren har ingen aning om vad du väljer bort. Och du har ingen redovisningsplikt, du behöver alltså inte återberätta hela intervjun.


Du behöver korrekturläsa. Flera gånger. Korrigera dina stavfel. Väga olika citat, meningar och ord mot varandra för att hitta det som låter bäst och det som gör historien rätta.


Det är din uppgift att redigera ditt material så att det ur marmorblocket tar sig en helt magnifik David. Först då är du klar.


Eller som Ernest Hemingway sa: "The first draft of anything is shit."

Starta din nya karriär som frilansjournalist på bara några veckor


Ta första steget och boka ett samtal med oss redan idag:
Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page