top of page

De bästa orden man kan höra som frilansjournalist

Minns du när jag berättade att min artikel från Sicilien var klar?

Och att jag satt lite som på nålar för att höra redaktörens ord om den? Nå, nu har jag fått mitt utlåtande. De bästa orden man kan höra som frilansjournalist…Det var i september som jag besökte Sicilien för att bland annat skriva om loppmarknaden i Palermo. Jag hade på förhand fått ett JA på idén för magasinet Antik & Auktion.


Väl hemma, full av intryck, kom äntligen tiden då det var dags att bura in sig på hemmakontoret och skriva artikeln. Innan jag satte mig för att skriva mina första rader, läste jag noggrant på för att förstå magasinets tonalitet, språk och stil. Detta är något jag starkt rekommenderar att göra vilket magasin du än skriver för – att "avkoda" stilen och språket, inte minst för att förstå målgruppen och kärnläsaren. Det ska helst göras innan du säljer in något, för att kunna skriva den perfekta pitchen.


Det hade jag gjort på förhand – men kände att jag behövde ännu mer kött på benen för att kunna skriva med rätt tilltal. Det som bekymrade mig lite när jag läste de olika artiklarna och reportagen i magasinet, var att jag inte är någon antikexpert. Det vill säga, det var liksom inte Peder Lamm som gick runt där i Palermo och beskådade de olika antikviteterna. Jag var helt enkelt rädd att det skulle skina igenom.


Så, vad gjorde jag? Jo, en massa research. Jag läste på om italiensk stil – intervjuade Marie Olsson Nylander i efterhand (från tv-serien "Husdrömmar Sicilien") och lät henne bli experten som kunde berätta vad man ska leta efter. Jag läste på om Palermos historia, vad som kännetecknar italiensk design och jag utgick givetvis från alla mina anteckningar från de intervjuer jag gjort på plats.


Några timmar senare var jag klar och lät texten vila och jäsa till sig tills nästa dag, innan jag kastade ett öga på den igen. Då skickade jag min artikel på korr till min korrläsare Emilia. Läste igenom igen. Korrade efter feedback. Skickade in till redaktören.


Och fick till svar – de bästa orden man kan höra som frilansjournalist:


"Hej Lotta! Tack, vilken härlig text! Ser fram emot dina bilder."

Inga ändringar! Wohoooo!


Vad lärde jag mig? Att research och noggrannhet är en dygd. I had made it.


Nu kan jag fakturera (efter att ha levererat mina bilder). Sen ser jag fram emot att se artikeln i tryck till våren. Den frilansjournalist som väntar på något gott...


Goda vibbar från Lotta & team JournalistakademienNyfiken på att komma igång som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Commentaires


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page