top of page
Skribentens bildSara Frenning

Emilia drömmer om att leva på sitt skrivande – och är på god väg dit

Emilia Mattsson har många strängar på sin lyra. Konstnär, översättare och skrattinstruktör är bara några av de yrken hon har tagit sig an. Utmaningar är inget hon backar för – och kanske är det just därför hon har lyckats så bra på sin resa mot frilansjournalistik. Med en positiv inställning har hon fått flera artiklar sålda, bland annat till Populär Historia, Allers och Året Runt.

Ta del av Emilias inspirerande skrivresa och tips.

Hur har livet sen du började på Journalistakademien förändrats för dig?

Förändringen pågår fortfarande. Att anmäla sig till utbildningen var det första viktiga steget mot drömmen och det egentliga målet: att kunna leva på mitt skrivande. När Journalistakademiens reklam dök upp i mitt flöde kändes det rätt att "våga hoppa", men det var också skrämmande. Jag hade länge velat göra något aktivt, i stället för att bara tänka på eller drömma om att jobba som frilansande skribent.


Efter avslutad utbildning har jag fått flera artiklar sålda, men i skrivande stund bara en publicerad. Redaktionerna har lång framförhållning, det är en av flera värdefulla lärdomar och insikter hittills. Jag har också lärt mig att hantera många nej, även om det har och fortfarande är tufft och jag har känt mig ganska knäckt och misslyckad ibland. Men man måste evigt påminna sig själv om att man faktiskt är bra och kompetent nog. Det är oftast bara magasinen som har för mycket inköpt eller så passar inte din idé in i deras mix just nu. Det är värt att få många, många "nej" (som fortfarande kommer regelbundet) om så bara för något "ja" – för den känslan är oslagbar.



Vad har du för bakgrund?

Jag är en superpetig, men även ganska härligt flummig, frilansande ordpolis, som har provat på det mesta. I grunden ligger en fil.kand. i humaniora med engelska som huvudämne, men jag kan även polska, tyska och spanska. Jag översätter, skapar konst (senast "Våra hjärtan" i Karlshamn) och har även sysslat med egen smörgåstårtscatering som bisyssla. Jag är också utbildad samtalscoach, skrattinstruktör och digital kommunikatör. Men det är ändå skrivandet som har en speciell plats i mitt hjärta.


Jag har varit återkommande krönikör för Blekinge Läns Tidning, skrivit barnboken "Snigeln och igeln" och en hel del poesi som finns att läsa på poeter.se.



Hur har ditt skrivintresse sett ut genom livet?

Min första dikt publicerades i lokaltidningen när jag var tio år. Dessförinnan hade jag nog redan skrivit innan jag knappt kunde läsa! Skrivintresset har funnits som en röd tråd genom hela livet och är nog det som jag alltid varit allra bäst på. Det är hjälp med att sammanställa något i skrift som personer i min närhet oftast ber mig om, och det är skrivandet, även i mitt arbetsliv, som gör mig lyckligast. En perfekt utmejslad mening, med noga utvalda ord, kan göra en hel dag. Det låter kanske lite knäppt, men jag försöker alltid få min text att "sjunga". Jag väljer ord som låter lika, eller olika, beroende på vilken rytm eller melodi jag vill ha. Jag älskar att skapa kontraster, redan i samma mening om det går. Det blir intressant att läsa när det händer grejer i meningarna. Det ska vara som att följa med en härlig våg på havet.


Vad fick dig att anmäla dig till vår utbildning?

Journalistakademiens reklam om utbildningen började dyka upp i mitt flöde på sociala medier och då såg jag en möjlighet att äntligen, på riktigt, göra slag i saken och sträva mot en tillvaro där jag kan leva på mitt skrivande. Det blev som den sista droppen som svämmade över bägaren.

Vad är din upplevelse av utbildningen?

Positiv! Jag gillar särskilt alla konkreta tips, som man verkligen kan använda i praktiken. Det faktum att jag i lugn och ro, bekvämt och anpassat efter min vardag, kunde ta till mig materialet i utbildningen var väldigt positivt. Så kort sagt: konkret, enkelt, tydligt, bekvämt och användbart.

Hur bestämde du dig för ämnet på din första artikel och vem du skulle sälja till?

Min första artikel var ett resereportage om den polska bergsjön Morskie Oko, som jag skrev under pågående utbildning. Jag hade inte skrivit någon researtikel innan och det kändes lagom utmanande, och väldigt roligt. Det är viktigt att skriva om saker som lockar och intresserar läsarna, men när du själv också är intresserad av ditt ämne, då blir även du duktigare och lyckligare. Jag försökte sälja denna överallt egentligen, men såklart främst till de resemagasin som finns. Det blev tyvärr svårare än vad jag först trodde, många nej där av olika anledningar – både på grund av vissa magasins sviktande ekonomi, men även för att de redan hade mycket inköpt frilansmaterial. Men jag gav inte upp och till slut hamnade den hos Aller Media.

Hur kändes det att se din första artikel i tryck?

Otroligt roligt, det var en artikel publicerad i Året Runt om Sara-Marie Rännbäck som lever med Crohns sjukdom. Jag är så oerhört tacksam för mina intervjupersoner som medverkade, utan dem hade de ju inte blivit något reportage. Jag var så stolt över mig själv och kunde inte låta bli att skryta för nära och kära. För det får man, tycker jag!  Särskilt efter många timmar av hårt jobb.

Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå den här utbildningen?

Om du har möjlighet, gör det. Det är en bra språngbräda och du kommer lära dig mycket nyttigt, som du direkt kan få användning av.


Vilken artikel som du själv skrivit har berört dig mest?

Den är i skrivande stund inte publicerad, men jag har sålt en artikel till Aller Media om Evangeline, 35, som föddes som Jonna, blev Tristan och som nu är på en mödosam resa tillbaka till sitt biologiska kön. Det är en oerhört gripande historia, som ger ett annat perspektiv på könskorrigering.

Har du något du vill lägga till om journalistik, frilansande eller något annat skrivrelaterat som frågorna inte tog upp?

Att försöka skriva och leva på frilans är inget man gör i en handvändning. Det krävs att man är aktiv, jobbar hårt och inte ger upp. Det svider rejält med återkommande "nej", men de kommer man att få många av. Ibland så många att man kommer att tvivla på sig själv och sin förmåga, till och med gråta en skvätt (iallafall har jag gjort det). Men allt har sin tid så ta inte ett "nej" personligt – du är varken dålig eller misslyckad. Konstruktiv kritik och feedback är det bästa du kan få eftersom det ger dig verktyg och tips som gör det möjligt för dig att mejsla ut och finslipa din skrivtalang så du kommer närmare ett "ja".


Tack för att du delade med dig av din inspirerande historia och inställning, Emilia. Stort lycka till i framtiden önskar vi alla här på Journalistakademien. 


                                       



Lust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.





Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page