top of page

Frilanskursen gjorde att Andreas dröm slog in...

Hon hade drömt om att blir frilansjournalist sedan hon var liten, och på kursen hos Journalistakademien lärde hon sig knepen.

Här berättar Andrea Jacobsen om sin första tid om drömjobbet

– professionell frilansjournalist.Hur fick du höra talas om kursen?

Jag har drömt om att bli magasinskribent sedan jag var liten. När jag såg webbinariet som annons på Facebook blev jag nyfiken och anmälde mig. Vivians och Lottas energi smittade verkligen av sig och jag bestämde mig för att det är dags att leva ut min dröm nu och checka "bli publicerad i en tidning" från min bucket list! :)

Hur var din upplevelse av kursen och vilket utbyte fick du av den?

Jag tyckte att kursen var väldigt bra upplagd och att den passar ALLA. Det kändes skönt att kunna ta varje modul i sin egen takt och få stöd från kursledarna i alla steg av skrivprocessen. Framförallt upplevde jag att Lottas lärarledda webbinarier och frågestunderna med Birgitta hjälpte mig framåt i mitt skrivande. Alla diskussioner med kursdeltagarna var också intressanta.

Vilket var din största aha-upplevelse under kursen?

Ett "aha" för mig var hur stor del av tidningarnas innehåll som skapas av frilansskribenter. Det var en rolig sak att inse. En annan sak var hur man skriver ett pitch-mejl, det visste jag inte sen innan. Efter kursen har jag fått mycket beröm för mina pitchar av redaktörerna, och det känns som ett jättebra betyg till kursen! Mallen som vi fick av er var så tydlig och lätt att använda.

Hur bestämde du vinkel och vem du skulle sälja till?

Jag hittade en bok på ämnet om ålder och tyckte att det var ett intressant ämne som berör många. Jag hade haft kontakt med redaktören på tidningen tidigare med en pitch på ett ämne som de redan precis hade skrivit om – men pitch #2 gav resultat och jag fick mitt första JA! Säljprocessen gick också mycket snabbare än jag hade förväntat mig. Mycket tack vare all bra feedback och pepp jag fick under kursens gång.

Vad handlar din första artikel om?

Min första artikel gick i tryck i Amelia under hösten 2020 och handlar om samhällets syn på ålder – att man aldrig är för ung eller för gammal för att leva sitt bästa liv och att man inte ska bry sig om vad omgivningen tycker. Efter det har jag sålt runt 20 artiklar, för bland annat Mama, Femina och fler för Amelia.

Hur känns det att ha sålt en massa artiklar nu?

Det känns helt otroligt att äntligen ha uppfyllt en dröm som jag har haft så länge jag kan minnas – och detta är bara början på min karriär som frilansjournalist! Kursen var den sparken i baken som jag behövde att ta tag i mitt skrivande igen och våga tro på mina idéer. Jag har inspirerats jättemycket av både mina kurskamrater och lärare. Tack Magazine Writer's Academy (numera Journalistakademien) – ni fick mig att våga!

Vad vill du säga till andra som funderar på att gå kursen?

Egentligen bara en sak: Gå kursen! Bästa beslutet jag har tagit på väldigt länge. Investeringen lönade sig direkt när jag sålde min första artikel. Mitt mål för framtiden är att avsätta ännu mer tid för frilansandet :-) Tusen tack, Andrea – kör hårt!
Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page