top of page

Har du vad som krävs för att nå skrivdrömmen?

Jag satt vid köksbordet och grät. Det hade gått två veckor sedan jag bestämde mig för att kasta loss men fortfarande ekade inkorgen tomt. Inga uppdrag. Inga kunder.


Efter ett samtal med en entreprenörsvän lättade dock trycket över tinningen. Han skrattade nämligen när han hörde min oro.


"Lotta, det kan ta ett år innan det rullar!"


Tålamod är således en dygd.Särskilt för en frilansskribent. Det kan ta tid innan du lyckas slå in foten genom dörren. Den där fantastiska, första idén som du känner är det bästa som någon på jorden någonsin har skrivit – ja, det är inte säkert redaktören är av samma uppfattning.


Det kan också handla om timing.


Ett tillfälligt köpstopp.


För många idéer av samma sort just nu.


Jag märker ivern hos dem som går hos mig på vår utbildning på Journalistakademien. Den brinnande lusten och entusiasmen över att få ens egen artikel i tryck i någon av landets magasin eller tidningar.


Nej.


Nej.


Nej.


En, två, tre eller massvis av nej. "Nej tack, passar inte just nu". "Nej tack, vi har redan artiklar som denna". Och alla dessa nej bidrar till en frustration. Självkänslan får en törn – duger jag som skribent?


Svaret på den frågan? Jag tänker inte rulla in det i sockervadd. Det kan vara så att det inte duger. Absolut. Idén är inte nog bra, Språket är bristfälligt, vinkeln är mellanmjölk. Men är det synonymt med att hela du suger? Nej, det är det inte.Oavsett om du är Linda Newnham, som är en av Sveriges främsta frilansjournalister, eller heter Eva Larsson och aldrig fått något publicerat – så kommer du att stöta på nej. Det är en del av spelet.


Den som lyckas, är den som orkar uthärda nej. Som kämpar, vrider och vänder på vinklar. Som Katarina Schläger, som sparkade upp dörren hos redaktörerna och nu har sålt 80 artiklar. Som norska Merete Sillesen, som vid 59 års ålder bestämde sig för att bli frilansjournalist och lämna yrket som barnsjuksköterska.


Hon fick också en hel del nej. Men idag har hon skrivit HUNDRATALS artiklar.


Den som orkar, den vinner. Survival of the fittest.


Eller så får du ja efter två veckor på vår utbildning, som en av våra nya deltagare...


Så, har du modet, viljan och tålamodet som krävs?

Ja! Och jag kan hjälpa dig varje steg på vägen.


Goda vibbar från Lotta och team JournalistakademienLåt 2024 bli ditt skrivår – och utbilda dig till frilansjournalist hos oss!


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas med som frilansskribent.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.

Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page