top of page

Hitta din skrivgenre – på julbordet

Senapssill och ägghalvor? Kallt först och varmt sen? Eller allt i en enda salig röra? Det du väljer på julbordet kanske faktiskt går att applicera på hur du fungerar som skribent.


Rör du dig enkelt mellan olika genrer eller håller du dig till ett och samma ämne (köttbullar är din grej, liksom)?Brorsan äter verkligen allt. Rödbetssallad, julskinka, Janssons, sill, lax och mammas omelett med kantareller på. Metodiskt rör han sig mellan de olika rätterna som står uppdukade. Han äter ALLT.


Han ger skenet av att vara en sådan där lättsam typ, som vem som helst skulle älska att bjuda på middag. Man får intrycket av att han är flexibelt lagd.


Men skenet bedrar...


Det här är en perfektionist ut i fingerspetsarna! Synar vi hans tallrik närmre, häpnas vi av strukturen och metodiken. Ingenting blandas. Kallt FÖRST. Ja, helst i flera omgångar. Sillen får för helsike inte ligga och smeka laxen. Det blir geggigt.


Tilläggas ska att han sköljer av tallriken mellan omgångarna också. Och han äter länge. Njuter av varje tugga. När ingen ser kostar han på sig att blunda litegrann för att verkligen känna aromen av mammas handrullade köttbullar – gjord på en älg som blev skjuten i närliggande Hästeberga en ljummen oktobermorgon.


Det här är den pedantiske julbordsätaren. Och precis så fungerar han i arbetslivet också. Inget lämnas åt slumpen, alla val är noga genomtänkta. Som skribent skulle han förmodligen vara likadan. Inte en felstavning här inte. Inget slarv. Det skulle ta tid för honom att skriva sina reportage, men de skulle alltid vara av en sådan hög kvalitet att självaste Horace Engdahl skulle höja på ögonbrynen.


Hur är jag då? Jag har bråttom, kastar på lite av varje på tallriken och bryr mig inte ett dugg om det blir lite geggigt. Jag äter nog lite för snabbt också.


Som skribent rör jag mig lätt mellan olika genrer, är dessvärre lite slarvig men extremt effektiv. Jag har valt att driva eget, att frilansa på heltid – för att jag klarar av en extremt hög arbetsbelastning och levererar texter snabbare än blixten.


Med det sagt, käre skribent – lämnar jag över till dig att ta reda på vilken typ av skribent DU är.


Önskar dig en festlig måltid nu på julafton.


GOD JUL och GOTT NYTT ÅR! 🎅


Juliga vibbar från Lotta och team JournalistakademienLust att manifestera skrivdrömmen på riktigt?


Låt 2024 bli ditt skrivår – och utbilda dig till frilansjournalist hos oss!


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas med som frilansskribent.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page