top of page

Hundreportaget som behövde skrivas

Som tidigare utlovat ska ni få följa mitt Sicilien-reportage från ax till limpa, men jag behövde sticka emellan med ett hundreportage.


Ibland ska man ha tur att få saker i knät...


Och kontrasterna som frilansjournalist är väl ändå för härliga! Att ena dagen skriva om en loppmarknad i Palermo, till att några dagar senare åka och träffa hundungdomar utanför Kil, är sånt som gör att mitt jobb aldrig någonsin blir tråkigt.



Hur gick då detta hundreportage till?


Min fotografkompis Jeanette hade fått i uppdrag av en av Sveriges ledande hundtidningar att skriva ett reportage om en nystartat klubb för yngre hundintresserade. Men – de saknade en skribent för jobbet. Så hon frågade mig.


– Hur mycket hunderfarenhet har du?


Det var en av redaktörernas första frågor.


– Jag älskar hundar, hade tax som liten och har jobbat som veterinärassistent i Tyskland.


Den erfarenheten räckte gott och väl, resten skulle hon hjälpa mig med. Vi tog ett samtal på telefon där hon berättade massa matnyttigt som jag behövde tänka på innan jag skulle ut och göra reportaget. Utöver det skickade hon mig en ordentlig brief med instruktioner och exempelfrågor (älskar redaktörer som är tydliga) och jag gav ett förslag på arvode. Det baserade jag faktiskt helt på vad jag vet att mina egna studenter på Journalistakademien fått för liknande jobb.


Fördelen med sådana här beställningsjobb är att redaktionen vet exakt vad de vill ha. Du behöver liksom inte tänka så mycket mer än att utföra det de säger.


Väl ute på fältet var det mycket som inte riktigt gick som hundungdomarna planerat – men då jag har gjort otaliga reportage i mitt liv där jag kokat soppa på en spik, var det egentligen inga problem. Jag och Jeanette gjorde vad vi kunde efter förutsättningarna som gavs. Ett problem var exempelvis att klubben hade fått bussproblem så hela schemat sprack och det fanns få att intervjua... men vi fick skrapa ihop det material vi kunde.


Igår satte jag mig ner för att skriva och läste metodiskt igenom mina anteckningar samt briefen ännu en gång, för att sedan – bit för bit – sy ihop en artikel.


Idag är jag klar och har skickat in den till redaktionen samt har försett Jeanette med bildtexter. Jag känner mig nöjd – och hoppas att de gillar min text! Goda vibbar från Lotta och teamet



Lust att prova vingarna som frilansjournalist du med? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page