top of page

Hur bra är du på att nätverka?

Alla journalister är i stort behov av att ha ett brett nätverk, oavsett om du arbetar som frilansare eller är anställd.


I vårt dagliga liv underlättar det också att ha ett brett nätverk. Tänk bara när du fått ett jobbigt elfel i din nya lägenhet, bilen krånglar och du behöver en snabb verkstadstid, eller funderar på vilken frisör som är bäst i stan.


Hur gör du då?

Oftast frågar du runt. Kollar med ditt nätverk - har de några tips?


"Hm, kanske Sandra vet nån... Eller han jag träffade på en fest som sa att hans polare driver en verkstad och är jätteduktig på det han gör..."


Att få tips från vänner och bekanta gör ju också att vi kan förlita oss på att vi hittar rätt person som kan lösa vårt problem. Och kanske även till ett bättre pris.


"Ja, men jag vet en kille som är superbra..."


Hört den förut?


Lite så fungerar det med att hitta intervjupersoner och experter till våra artiklar. Vem är egentligen bra att prata med?


Tänk så många tips på intervjupersoner jag har fått från mitt nätverk! Jag har inte gjort någon undersökning, men långt mer än hälften av alla jag intervjuat har jag fått via gyllene tips från mitt nätverk.


Mina föräldrar, vänner, ytliga bekanta, gamla arbetskamrater, löparvänner, ex-pojkvänner, någon jag umgicks med som barn... Ja, alla har jag nog frågat om de kan tipsa om folk jag eftersöker.

Och vad kan vi dra för slutsats av det här?


Jo, att det som journalist är MYCKET viktigt att vårda sina kontakter. För du vet aldrig när du behöver deras hjälp.


Och en sak till – missa inte att nätverka för att skapa nya kontakter. Mingla, ställ frågor och visa intresse, ta kontakt på fester och event du blir inbjuden till, eller varför inte samtala med någon på bussen? NÄTVERKA! För du vet aldrig när du kan ha nytta av det i ditt liv som frilansjournalist. :-)


Så, ut och vårda om dina befintliga, och skapa nya kontakter!


Goda vibbar från Lotta & team Journalistakademien

PS. Boka ett samtal med oss genom att klicka här!


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page