top of page

Hur tar jag nästa steg?

Detta är en gästblogg från Emilié Blomberg, Journalistakademiens kurskoordinator.


För några veckor sedan skrev jag ett blogginlägg om att jag genomfört min första intervju med min vän, Fredrik Brännlund, som jag var besök hos på Koh Phangan i Thailand. Jag berättade om processen, nervositeten inför, misstagen under, rädslan och tvivlen för att ta den vidare... men landade till slut i att jag ju har all hjälp jag kan få HÄR, på min egen arbetsplats, vilket gjorde mig inspirerad och taggad att skriva artikeln.


Tror ni att jag har skrivit något? Något alls? Tror ni att jag har påbörjat min pitch? Eller bestämt mig för vilket magasin jag ska pitcha till? Jag önskar verkligen att svaret var "JA!" – men det är det inte...


Bortförklaring: Till mitt försvar så är jag fortfarande på resande fot. Efter tre veckor i Thailand åkte vi vidare till Vietnam där jag var HELT LEDIG i två veckor (för första gången på jag vet inte hur länge) och inte ens öppnade datorn. Just nu befinner vi oss i Australien, och resan är långt ifrån slut än.


Foto: Privat.


Så ja, jo, main focus ligger helt klart någon annanstans.


Jag har dock TÄNKT på artikeln. Mycket. Jag har skrivit ner en del anteckningar i min mobil, såsom förslag på rubrik till pitch-mejlet. Jag har funderat på vilket magasin som skulle kunna vara intresserad – och kommit på massvis med svar. Men efter det tar det bara stopp.


Jag har också pratat om det här en del med min sambo som jag reser med, och fått hjälpsamma tips och råd. Vi pratade mycket om kontakter, hur viktigt det är att ha ett stort nätverk – oavsett bransch, och om att våga be om hjälp.


Att prata om det ger en stor förståelse för att det faktiskt inte är så lätt i början, inte för mig och inte för någon.


Samtidigt som jag sitter och skriver det här inlägget frågar jag Lotta, kursledare för vår utbildning och min kära kollega och vän, om råd kring hur jag ska gå vidare och hon svarar:


"Ha inte för stora krav på dig själv. Tankarna du har är en stor del av skrivprocessen. Det är under den här tiden du har haft tid att smälta din idé, börja fundera kring hur du tar dig an artikeln och du har dessutom pratat om den med din sambo. Det är en bra bit på vägen! Jag tror att det kommer gå lättare än du tror när du sätter dig ned och formulerar dina första meningar. När du väl kommer dit – ha din vinkel som ledstjärna och tro på din förmåga."


Jag tackar för det fina rådet! 💛


Behövde du också läsa detta? Varsågod – det är till både dig och mig.


Foto: Privat. Vacker utsikt från Hill Inlet Lookout, Whitehaven Beach, Whitsunday Island.


Känner du också att det är svårt att ta nästa steg ibland? Eller har du några tips till mig för hur jag ska komma över den här tröskeln? Mejla oss gärna på: team@journalistakademien.se


PS. Vill du tjäna pengar på att skriva frilansartiklar? Vi ger dig alla verktyg du behöver och hjälper dig – steg för steg, hela vägen in i mål. Du får proffshjälp från Lotta och vårt duktiga mentorsteam i form av: frågestunder, webbinarium och pitchträningar där du får feedback på det du skriver (LIVE!), uppmuntran och inspiration och mycket mer... Boka ett samtal HÄR!

Commentaires


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page