top of page

Kommer AI ersätta journalistiken?

Tekniken som är på allas läppar just nu stavas AI – och man pratar om att den artificiella intelligensen kommer ersätta många viktiga uppgifter i samhället. Men vad tror du, kommer teknologin ersätta journalistiken?Skrämmande säger vissa, revolutionerande och bra, tycker andra. Vad användningen av artificiell intelligens kommer innebära vet vi inte resultatet av förrän om många år, tror jag. En sak är dock säker – som modern människa kommer du inte undan den.


Och det leder till nästa frågeställning som jag ställer i egenskap av journalist. Kommer AI och ChatGPT ersätta journalistiken? För varför skulle du och jag behövas, om roboten kan göra det själv – och kanske både bättre och snabbare?


Vad är det då för nytta med oss?


Jag känner efter att ha sonderat AI-terrängen lite, att jag håller med de som säger att AI istället kommer att bli ett hjälpfullt verktyg för oss skribenter. Snabba nyheter – pang booom och swoosh, rakt ut i flödet med hjälp av AI. Hjälp att skriva den perfekta pitchen på bara någon minut – swish, så är det klart.


Men hur ska roboten klara av att förstå den mänskliga touchen?


De subtila, små nyanserna i din text. Värmen. Komplexiteten och känslorna.


Kan roboten, oavsett hur smart den är utformad, konkurrera ut den mänskliga intelligensen bakom de där vackra meningarna – som är skriven med just DIN skrivröst och ingen annan? De där formuleringarna, som du så länge vässat och som är helt oberoende och unika.


Inte en chans.


Du kommer alltid behövas, kära journalist.
Är du nyfiken på frilanslivet?


Boka ett samtal med oss här:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page