top of page

Konsten att inte vara för snäll i intervjunAlla journalister behöver inte bli Janne Josefsson – men vi behöver inte vara för mesiga och snälla heller. Ibland måste vi ställa de tuffa frågorna, ifrågasätta och rentav våga ställa våra intervjupersoner mot väggen.


Jag är nog själv lite för snällt lagd. Respekterar mina intervjuobjekt lite för mycket, undviker de tuffa frågorna och hörsammar min intervjupersons önskan om att exempelvis inte prata om vissa saker.


Men vilken skada sker av att bara fråga?


Visst kan vi inte få mer än ett nej? Så länge vi inte otrevliga?


Självklart är respekt viktig i ett intervjusammanhang. Vi ska skapa förtroende hos den vi intervjuar. Däremot måste vi våga skilja ämne från person. Och person från person.


En politiker till exempel, är mycket väl medveten om hur en intervju fungerar och har själv en agenda. Hur många gånger har du inte lyssnat på en tv-debatt med en politiker som egentligen inte svarar på frågorna – utan kör sitt race?


Där och då krävs skarpa journalister som vågar ställa på och kräver svar på frågorna. Som inte bara släpper det utan står ut med en obekväm situation.


Gemene man kan också behöva "ställas på". Övertygas om att det är helt okej att ta upp vissa ämnen. Som journalister kan vi behöva tjata och vara ihärdiga för att få det vi vill. Och vi måste ifrågasätta – och våga ställa kritiska frågor. Det betyder inte att du för den delen måste bli otrevlig eller ocharmig.


Du gör bara ditt jobb.Just den här biten kom jag själv att tänka på då jag för en tid sedan intervjuade en person som på förhand bad om att inte prata om ett visst ämne. Jag accepterade och ifrågasatte inte. Men det skulle jag ha gjort. För nu har veckorna gått och personen har i konkurrerande tidning gått ut och pratat om just det här ämnet.


Kanske var tajmingen fel – han ville inte prata om det då, men vill det nu.


Eller så var jag bara... för snäll som journalist?


Jag kunde ha frågat. Igen. För jag hade inte kunnat få mer än ett nej.


Starta din nya karriär som frilansjournalist på bara några veckor!


Ta första steget och boka ett samtal med oss idag:
Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page