top of page

Låt texten vara superdålig

Vad har Armand Duplantis, Isabella Löwengrip och Bill Gates gemensamt? Jag skulle i och för sig kunna rabbla många, många fler...


Alla människor i världen faktiskt har någon gång börjat på noll med det de idag utövar. Det som de idag gör, ursäkta språket, jäkligt bra.


De har fått testa sig fram, provat olika former, bokstavligen ramlat från både höga höjder och slagit sig. Men de har ställt sig upp och låtit sig själva vara nybörjare och "dåliga".


För vägen mot att få självförtroende och bli bra på något, går genom något superdåligt.

Och att tillåta det att vara dåligt.Jag tror att många som lider av skrivkramp eller bristande självförtroende, lider av en perfektionistsjuka.


Att det måste bli bra direkt. Annars kan det kvitta.


Det är då kreativiteten hämmas. För du måste testa dig fram, köra cykeln ner i diket och rentav ramla av och få dig en skråma. För att lära dig hur du ska göra nästa gång.


Orden på din dator eller ditt papper kan få vara skitdåliga – ja fumliga och famlande som ett vilset barn som inte har en aning om vilket håll han eller hon ska gå.


Hur ska du veta hur en bra dikt, artikel, reportage eller krönika ska vara om du inte har testat tidigare? Hur ska du lyckas sälja in det där reportaget om du aldrig gjort det förr?


Författaren Ernest Hemingway ska ha sagt: "the first draft of anything is shit". Det ligger så mycket i det. Att det första utkastet av precis allting är S-K-I-T. Och det är ett stort steg för en aspirerande skribent att ta det där första steget – få ned någonting på pappret eller i Word-dokumentet.


Det ska få vara dåligt. Det måste vara dåligt för att det ska bli någonting av det.


Låt det vara så i början.


Goda skrivvibbar från Lotta och teametLust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också! Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid. Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page