top of page

Möt Mirja – vår nya studievägledare

Ni vet när man träffar någon som tar rummet med storm, och som känns som om hon är positiv energi personifierad? Just en sån person som jag pratar om har nu blivit en i gänget här på Journalistakademien – Mirja Lakso.


Mirja är en frilansjournalist av rang. Hon har tidigare gått vår utbildning, och ska från och med nu också fungera som vår studievägledare.


Det är alltså HENNE du kommer prata med om du bokar ett samtal med oss, så stort grattis till dig! Och grattis till oss. :-)Här kan du läsa en intervju med vår nya stjärna:


Hej Mirja och välkommen till Journalistakademien! Vem är du?

– Jag är en kreativ, mångsidig, äventyrlig, passionerad 35-årig tjej från Piteå, Norrbotten, som älskar jazz och som rest en hel del i mitt liv.


När jag var 21 år hade jag pluggat jazz i tio år och bestämde mig för att ge mig ut i världen. Jag köpte en one-way-ticket till Filippinerna, reste runt i Asien och jobbade även som showartist på en bar i Vietnam.


Efter att jag släppt låten "Numret i min hand" startade jag min egen show på Youtube. Den tog mig hela vägen till New York, där jag skrev musik, spelade teater och filmade. När jag la ner showen flyttade jag till Sydkorea för att skriva k-pop. Det bästa med min tid där var att jag lärde mig koreanska så pass bra att jag kunde prata koreanska när jag, som journaliststudent, reste till Nordkorea år 2018.


I min visumansökan och väl på plats i Pyongyang presenterade jag mig som artist, vilket ledde till att jag fick sjunga jazz i turistbussen och blev intervjuad i nordkoreansk TV! Hela tiden filmade jag och gjorde små intervjuer med människor.


På nyårsafton blev jag smugglad från min turistgrupp till en stor aula där det stod ett piano. Jag satt mig ner och spelade och sjöng en kärlekslåt jag skrivit på koreanska. De nordkoreanska farbröderna kom runt pianot, kramade om mig och grät.

Bilder: Privata. Från Seoul 2015-2016.


Det blev den perfekta avslutningen på min artistkarriär och den bästa starten på en karriär som internationellt frilansande journalist – med målet att kunna göra skillnad i världen. Helt otrolig historia, wow! Berätta om frilansjournalistiken – vad för artiklar har du skrivit? – Många av mina artiklar är utlandsreportage med fokus på mänskliga rättigheter. Bland annat har jag varit i Belarus, där jag intervjuat aktivister och så har jag rapporterat om kvinnors rättigheter från länder som Kosovo och Kenya. Jag har på senaste skrivit mycket om oskuldskontroller, oskuldskirurgi och könsstympning. Vad är du mest stolt över? Att jag vågade byta karriär efter 30. Det blev en extremt svår och krokig väg, men idag lever jag min dröm. Varför bestämde du dig för att gå vår utbildning på Journalistakademien? – Jag kände att utbildningen var pusselbiten jag saknade. Min journalistutbildning var väldigt traditionell och fokuserad på redaktionsarbete. Just kunskap om hur man arbetar som frilansjournalist saknade jag helt. Det var det jag behövde. Vad lärde du dig? Jag lärde mig om så mycket! Bland annat om magasins- och tidningsbranschen, om hur man pitchar artiklar och reportage, om hur man arbetar som frilansjournalist – om olika möjligheter, om vad som är viktigt, om hur man strukturerar upp sitt arbete och kanske viktigast – om hur man får sitt arbete sålt.


Utbildningen gav mig även ett viktigt sammanhang tillsammans med de andra studenterna. Vi hjälpte varandra mycket under utbildningens gång, lärde känna varandra, träffades online för fredags-AW och vi är fortfarande vänner. Och nu är du en i gänget hos oss! Hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt! Jag jobbar verkligen med ett dream team – vilket är så inspirerande – och med en utbildning som jag själv tycker så mycket om. För mig gjorde den stor skillnad i mitt liv. Därför känns det så rätt att kunna rekommendera den till andra. Hur ser din roll ut här hos oss nu? Jag kommer att jobba som studievägledare och delta på olika webbinarier. Till mig kan man vända sig om man är intresserad av utbildningen eller har frågor om utbildningen, då man börjat. Det är mig du kommer prata med när du bokar samtal för att se om vår utbildning passar just dig. Vad ser du mest fram emot?

Jag ser mest fram emot att komma igång med mina möten med människor som är intresserade av utbildningen – och jag ser fram emot vårt live-event i Stockholm i höst.

Tack, Mirja – vi ser så mycket fram emot att jobba med dig! 

Har du också lust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid. Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med studievägledare Mirja Lakso idag.Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page