top of page

Minns du din första intervju?

Ofta förknippar vi intervjuer med anställningsintervjuer. Chansen att få ett nytt jobb.


Eller så kan det vara DU som intervjuar. Ställer frågor, får svar, du antecknar och sedan skriver en text av alltsammans.


Låter det främmande? Det är verkligheten – och ett jobb – för många.


Jag var åtta år när jag gjorde min första tidningsintervju. Jag hade förmånen att ha en pappa som jobbade på tidning och det där året gick Sunes jul som julkalender på tv. Verkligen en hit och jag följde den slaviskt.


Tänk då när självaste manusförfattaren Sören Olsson skulle gästa släktingar i Alingsås och jag fick följa med tidningens utsända reporter – FÖR ATT INTERVJUA!


Jag minns inte att jag var speciellt nervös, mest fokuserad på att skriva frågorna i blocket extra tydligt så att jag faktiskt skulle kunna se vad jag hade skrivit när det väl gällde.


Och som barn kan du nog inte tänka dig en bättre person att intervjua än just Sören Olsson. Han var ju lite som ett barn själv, skrattade och svarade väldigt fint och bra på mina frågor.


Jag kom därifrån otroligt nöjd, både på fika och med välfyllt anteckningsblock, och jag minns att det var extra speciellt när jag satte mig vid datorn senare på kvällen. Jag hade gjort min livs första intervju och skulle nu skriva så att mina klasskompisar fattade vad vi – alltså THE Sören Olsson och jag – hade pratat om.


Min lärare satte upp min text i korridoren vid matsalen så att ALLA SKULLE SE. Jag rodnade både en och två och tre gånger den veckan när sexor (!!) kom fram och frågade om det var “jag som hade träffat Sören Olsson?!”

OM jag hade. Och det gav mersmak.

“Tänk att du kan jobba med det här”, tänkte jag. Träffa en spännande människa, fika, ställa vilka frågor du vill, skriva ned svaren, skriva en text – som andra dessutom ville läsa.


Mitt tidigare önskejobb hade till dess varit prinsessa. Det halkade ned på listan.

Nu skrev jag: “JO-UR-NA-LIST”. Det var så jag tänkte för att memorera det där drömyrket. Så svårstavat.


Men drömmen blev sann!


Goda vibbar från Maja-Stina och team Journalistakademien

PS. Klicka här för att boka ett samtal med oss om du är intresserad av vår utbildning.


Commentaires


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page