Hur i hela fridens dagar ska man känna att man är klar med sin artikel? Vem säger egentligen åt en när det är dags att skjuta tangentbordet åt sidan?
För visst kan artikeln bli lite bättre, bara jag filar lite till? Nej, för visste du att du riskerar att övervattna din text som en krukväxt, så att den till slut drunknar av allt vatten?
När du har jobbat i något år eller två, kommer du ha övat upp din förmåga att känna när texten är klar. Men innan dess kan det vara en ren pina att själv avgöra när det är dags att hålla fingrarna borta från tangentbordet.
Det är nämligen precis som med en krukväxt som fått för mycket vatten. Den kommer drunkna av det som egentligen är dess föda.
Samma med din text. Dina ord när ju texten. Men när dina ord överanvänds kommer textens syfte att försvinna. Har du otur är det svårt att rädda verket, för du har glömt bort både vinkel, röd tråd och kanske råkat radera de goda citaten. Nä du, skribenten där, du måste lära dig att sätta PUNKT.
För att kunna sätta punkt finns några knep att ta till. För det första ska du kolla antalet tecken. En artikel för ett magasin är sällan längre än 5000-8000 tecken inklusive blanksteg. Är du uppe och snurrar på 12 000? Börja redigera – kill your darlings. Ha kvar det som tjänar vinkeln bäst. Ställ dig själv frågan: Vad är viktigast här? Vilka citat är bäst? Vad måste jag ha kvar för att den röda tråden fortfarande ska vara glasklar? Rensa – och sätt sedan stopp.
Glöm inte att läsaren inte har en aning om vad du tagit bort...
Nästa steg är att syna vinkeln i sömmarna. Har jag allt på plats i historien? Känn efter med magen – har läsaren fått det den behöver? Återigen: Vad tjänar din vinkel allra bäst?
Hur har du formulerat dig? Några stavfel eller grammatiska konstigheter? Inte? Bra! Har en vän kanske fått läsa och sagt att allt är bra? Jaså, det med? Toppen! Har DU läst din text sju miljarder gånger och vet egentligen att du inte få plats med mer och att du faktiskt redogjort för huvudingredienserna? Bra.
Närmar du dig nu, att du alltså törs lägga ifrån dig artikeln och anse den klar? Gör isåfall det! Du är illa tvungen.
En sak ska du veta, kära skribent. Det går att hålla på i evigheter. Men det har du inte tid med. Särskilt om du har en deadline, då måste du lära dig hålla den och inse att det är gott nog såhär. Lita på ditt verk.
Och är det så att du känner att du inte fick med allt – ja spara då på "slaskmaterialet". Kanske kan du skriva en artikel med en annan vinkel på det du grävt fram?
Hoppas att denna vägledning gjorde dig klokare!
Goda vibbar Lotta och team Journalistakademien
Lust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!
Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.
Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.
Comments