top of page

Rita har skrivit för Icakuriren, Senioren och Året Runt

Rita Roos drömde om att frilansa som skribent efter sin pensionering. Sagt och gjort – efter att ha gått vår kurs har hon publicerat en artikel om etiopisk kaffeceremoni, en om benskörhet och en om gerillaslöjd. Läs Ritas ord om kursen och hennes aha-upplevelse!Vilket yrke eller vilken utbildning har du sedan tidigare?

Jag har jobbat länge som rådgivare inom bank och försäkring, mycket kring pensioner. Som ung inom resebranschen.

Vad fick dig att gå kursen i frilansjournalistik?

Jag gick i pension i början av 2021 och tog skrivkursen på hösten 2020 i syfte att frilansa lite grann som skribent efter pensionering.

Vad var din upplevelse av kursen – och din nytta av den?

Kursen tycker jag var väldigt peppig och positiv i en tjejig anda. Nyttan var alla praktiska råd och inblicken i branschen, t.ex. att vinkla hårt, göra jobbet åt redaktören och inte tro att de ska handleda mig.

Vilken var din största aha-upplevelse?

Största aha-upplevelsen var just det där med vinklingen.

Berätta om dina första artiklar – hur kom du på artikelidéerna?

Jag fick två artiklar publicerade under våren 2021. I båda fallen ville jag berätta om någonting som jag tycker är intressant men lite ovanligt och som kunde vara roligt för fler att känna till, något som vidgar vyerna. Den ena artikeln var ett reportage om etiopisk kaffeceremoni i Ica-kuriren, den andra ett reportage om gerillaslöjd i tidningen Senioren. Det tredje reportaget var för Året runt och det handlade om benskörhet.

Hur gick pitchandet?

Fick pitcha första artikeln till kanske tre tidningar innan jag fick napp. Den andra artikeln träffade rätt på första försöket.

Hur känns det att ha fått sett dina artiklar i tryck?

Det är jätteroligt när artiklarna kommer i tryck! Naturligtvis är det en slags bekräftelse, man blir lite stolt. Det viktigaste är ändå att det är då mina berättelser når läsaren, läsaren är den viktiga personen här!

Vad skulle du säga till andra som funderar på att gå den här kursen?

Kursdeltagaren bör få höra och förstå att branschen är rätt tuff och tålamodskrävande, allting tar tid. Det behövs tro på sig själv och en egen motor. Den som behöver ständig uppmuntran, ger upp lätt eller känner sig kränkt för att få ett nej kommer att få ett elände. Den som hittar på bra saker att berätta för andra människor och är villig att göra flera försök kommer att lyckas – förr eller senare.

Hatten av för dig, Rita! Tack!


Boka ett samtal med oss för att prata om vår utbildning här:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page