top of page

Så tar du kontroll över intervjun

Det börjar direkt. Ni hinner inte mer än att sätta er ner så är det som att någon stoppat i en femkrona i din intervjuperson. Han eller hon tar över situationen helt och börjar prata om allt utom det du är där för att höra om...


Vad göra?Det har hänt oss alla – och man blir heller aldrig fullärd i rollen intervjuande journalist. Jag minns särskilt i början, när jag själv kände mig lite obekväm i intervjusituationen och då jag inte "vågade" ta kommandot och avbryta. Jag kände mig oartig. Och det är personligen min stora rädsla, att uppfattas som oartig. Jag är uppfostrad till att vara artig mot mina medmänniskor.


Men man behöver inte vara oartig eller otrevlig för att våga avbryta. Visa intresse och le när vederbörande babblar på och ta sedan chansen när han eller hon andas mellan alla meningar.


Här är några användbara fraser:


"Jaha, se där. Men Maria, jag tänkte om vi kunde prata om. XX. Hur var det egentligen när du...?"

"Kul att höra, men skulle det vara okej om jag börjar ställa lite frågor om XX?"

"Åh, jag tror jag får komma hit lite längre tid nästa gång. Jag tänker att vi behöver komma igång med intervjun."

"Jag förstår, spännande. Om vi istället tar oss till tillfället då du..."


Det är skinn på näsan som gäller, utan att du för den delen behöver låta grinig. Och det kommer kännas lite obekvämt att ta kommandot i början.


Som journalister har vi stor fördel av att vara – eller med tiden – bli riktiga människokännare. Alla människor är olika och det gäller att ha fingertoppskänsla för att göra bra intervjuer.


Mitt bästa råd till dig är att komma väl förberedd och med ett öppet sinne gå in i varje intervju. Var ödmjuk för situationen och att alla pratar på olika sätt – men förbered dig genom att veta vilka de STORA frågorna är som du vill ha reda på.


Håll dig till dem och din huvudvinkel.


Det må sväva iväg ibland, men gå aldrig därifrån utan att ha fått svar på din huvudvinkel. Om så behövs, återgå till ämnet – och ge dig inte.


Övning ger färdighet i den här branschen :-)


PS. Vill du vara med på vår onlineutbildning i frilansjournalistik? Boka ditt samtal här.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page