top of page

Sommaren som blev min krönika

Allt vi är med om som skribenter, går att använda i vårt skrivande. Heta passioner och i-landsproblem, hemska skilsmässor, utbrändhet, livet med fem katter eller hemligheten bakom en riktigt bra bouillabaisse.


Våra erfarenheter som människor går att packa upp ur ryggsäcken och bearbetas genom vårt skrivande.


Men märk väl att en journalist inte är en bloggare. Medan bloggaren skriver om jag, jag, jag tar vi som journalister ingen ställning. Vi är objektiva – men däremot tillåts vi vinkla våra reportage, för att göra händelser och teman begripliga för läsaren.


Du kan utgå från dina egna erfarenheter, din expertis eller bakgrund i rollen som journalist. Använda dessa för att formulera bra frågeställningar, teser, vinklar och för att hitta spännande människor att intervjua. Men du skriver om andra – inte om dig själv.


Som krönikör, däremot, får du omhulda ditt jag. Här är det helt okej att bli personlig. Som jag under sommaren på Villa Valeria. Jag hade bestämt mig för att testa ett yrke som intresserat mig, nämligen att få jobba på hotell i Italien en sommar.Här blev jag snart varse om hierarkin i köket – Sandro, kocken, styrde allt med järnhand och gud förbjude den som ens rörde hans köksattiraljer. Jag, Iva och Giovanni slet som djur på frukostserveringen, jobbade för en pinsamt låg lön medan föreståndarinnan svassade runt i sina Burberry-kläder.


Det var dock en helt underbar sommar, som gav mig så mycket upplevelser. Att träffa folk från hela världen och prata de språk jag behärskar, bo i en underbar lägenhet med pool utanför dörren – ja det var helt underbart.


Väl hemma i Sverige började jag frilansa för magasinet Solo Italia.


Och snart hade jag publicerat min krönika – sommaren på Villa Valeria :-)


Vill du också lära dig att skriva krönikor eller artiklar? Välkommen till vår utbildning!


Klicka här för att läsa mer och boka ett samtal med oss.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page