top of page

Undvik att fastna i så-sjukan

Har du hört talas om så-sjukan? Eller ju-sjukan?


"Hon sprang en tur, sen så duschade hon. Kanske så skulle hon beställa hem en pizza, för det är ju inte alltid så kul att laga mat. Senare på kvällen så skulle Malte komma förbi och laga hennes lampa."


Jag pratar om utfyllnadsorden, de som vi med lätthet använder i vårt talspråk. Vi trycker in en massa "så:n" och "ju:n". Och andra små utfyllnadsord, som i skriven form bara är... onödiga.


Som en pizza med alldeles för mycket deg.Ordet "så" kan nästan alltid strykas i dina texter. I 75 procent av fallen, skulle jag säga.


För fyller (nästan aldrig) en funktion i skriven form. När du pratar, absolut. Du strösslar förmodligen in både lite här och där.


Men i skriven form ska vi försöka sträva efter ett varierat språk, oavsett om du skriver prosa eller en krönika om sexställningar.


Variera, leta synonymer och utmana dig själv.


Strunta i alla dina så:n och ju:n. De är babbliga – mysiga måhända, men de ger din läsare ingenting. De mest bara stör.Det bästa sättet att variera språket är att läsa och skriva. Ju mer du läser och skriver, desto bättre skribent blir du.


För då får du ett större och bredare ordförråd och hämta ifrån.


Ordförrådet – som du sedan ska använda för att skriva fantastiska artiklar, reportage eller krönikor om sexställningar ;-) Du bestämmer!


Så, har vi en plan? Då så!

Vill du få betalt för dina artiklar? Boka ett samtal med oss som ett första steg:


Comentários


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page