top of page

Vem skriver du för egentligen?

Vad äter hon till frukost? Vilka tv-serier gillar hon? Vad har hon för vardagsbekymmer? Och vad gör hon helst när hon inte jobbar?


För att skriva en riktigt bra artikel, gäller det att tänka målgrupp, målgrupp, målgrupp. Vem är det som egentligen är mottagaren av din text?


Som ny skribent är det lätt hänt att bara vilja skriva för sig själv och om sig själv. För att du själv är intresserad av ett ämne och för att det rör dig. Men det är inte det som journalistiken handlar om. Artiklarna som funkar är de som träffar kärnläsaren mitt i hjärtat. Det som verkligen berör dem, och ingen annan.Jag skulle säga att de två viktigaste sakerna att fundera ut när du ska skriva en artikel, är:

  1. Vinkel

  2. Målgrupp

Dessa går liksom hand i hand. Vinkeln ska passa målgruppen och målgruppen ska älska vinkeln och känna igen sig i den. Som chefredaktör Åsa Lundegård sa till mig häromdagen:


"Du kan inte pitcha in ett jobb som handlar om menssmärtor för M-magasin, för läsarna har inte mens längre".


Det sätter fingret på något mycket viktigt – att alltså anpassa vinkeln så att den överhuvudtaget passar mottagaren. Och återigen kommer vi till det jag tjatar ganska mycket om i vår utbildning: att verkligen studera och förstå magasinen och tidningarna.


Avkoda tidningskonceptet. Läs på – och skissa upp som en persona. Vad äter hon till frukost? Vilka tv-serier gillar hon? Vad har hon för vardagsbekymmer? Och vad gör hon helöst när hon inte jobbar?


Vem är det du skriver för?


Då, min kära skribent, har du kommit långt.


Goda vibbar från Lotta & team JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Opmerkingen


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page