top of page

Vill du tjäna pengar på dina ord?

Idag gästas bloggen av vår kursgrundare Vivian Songe.


Vad krävs för att du ska kunna resa till New York och testa matcha latte, åka ut till Nackareservatet på lunchen, eller gå och dansa tango i Malmö en kväll och säga att du är "på jobbet"? Vad ska du sälja eller jobba med för att det ska bli verklighet?Ja, hur gör man egentligen för att ha riktigt roligt på jobbet – och slippa sitta still på samma ställe? För det första behöver du erbjuda något som du inte behöver bära eller skicka jorden eller Sverige runt – som kläder, kokosnötter, bubbelpooler eller kameler.


Låt oss säga att du säljer något som är mycket lättare än så. Till exempel att du erbjuder:

  • BREVARK. Hmm, nej, de måste fortfarande produceras och i högar blir de ju tunga.

  • FJÄDRAR. Tja, de kommer från fåglar, det betyder antagligen något barbariskt, så de kan behöva produceras syntetiskt... Det blir komplicerat.

  • TANDPETARE. Ja, det kanske skulle fungera... Men fy så tråkigt.

Okej, så låt oss säga att du istället säljer ORD. Ord är lätta att få tag på, lätta att sprida och enkla att omsätta. Så länge de håller god kvalitet förstås.


Om du säljer ord kan du faktiskt arbeta var som helst i världen, när som helst på dygnet. Du behöver inte ens jobba men ändå få en så bra idé att du helt plötsligt jobbar ändå.

Du är inte beroende av om fabriken har sytt färdigt dina kläder, om kokosnötskörden är bra i år, om bubbelpoolen fungerar när den äntligen kommer fram eller om kamelerna har fått tillräckligt med uppmärksamhet, så de inte blir griniga och omöjliga när de byter ägare (kameler är mycket svåra att vara tillags, riktigt hög maintenance...).


Du är enbart beroende av dig själv! Hur många ord du kan komma på och i vilken kombination. Och en fungerande laptop givetvis, annars kan det bli knepigt.

Om du säljer ord är världen din lekplats. Du kan resa i princip vart som helst, göra vad som helst och prata med vem som helst. Det vore konstigt om det inte kommer något användbart ur det, även om det inte kommer krypande förrän du borstar tänderna nästa kväll.

Och, du behöver inte alls skriva om New York eller Nackareservatet för att resa dit. Du behöver inte göra researtiklar för att resa och skriva. Det är det som är så genialiskt med ord. Du kan skriva om exakt samma sak som du skulle skriva om hemma, men istället göra det från en park i Paris. Lika mycket arbete, lika mycket pengar, men i en annan miljö.


Naturligtvis är det helt okej om du vill sitta inomhus på samma plats dag ut och dag in med dina ord och sätta samman dem på olika sätt. Gör det om det gör dig lycklig. Men är du som oss, så tycker du nog att ord blir mer intressanta om de bär på något mer. Man kan kalla det för en smak, eller en känsla.


Om du så bara reser till den norska gränsen eller tar tunnelbanan från Sundbyberg till Kungsträdgården, sätter dig på ett lokalt kafé eller går ut från din dörr till den närliggande kyrkogården (okej, gå till butiken nere på hörnet om du inte kan ta dig längre) – så har dina ord fått sig en viss smak av det ena eller det andra.


Plötsligt kan du få till en idé, en historia, en artikel – eller en bok! Och tänkt dig, det var faktiskt tunnelbanesätet som var ditt kontor den dagen. Eller kafébordet eller dina egna skor om du nu bara gick till kyrkogården eller till butiken på hörnet.


Hur fantastiskt är inte det? Så fantastiskt att det bara är att tacka gud för att orden finns. Och det med rätta. För vilka är de allra första orden i Bibeln? "I begynnelsen var... ordet". Just det.

Vill du tjäna pengar på att skriva frilansartiklar?


Boka ett samtal med oss här:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page