top of page

Yikes, artikeln är klar!

Du som har läst bloggen på sistone vet att jag nyligen har varit på reportageresa till Sicilien. Väl hemma hopade sig dock mina uppdrag – jag som skulle ta mig tid att skriva mitt reportage i lugn och ro.


Då deadline inte var än på ett tag, behövde jag heller inte skynda mig att skriva klart. Men målet var ju såklart att skriva den så snart som möjligt, medan intrycken, dofterna, vyerna och smakerna fortfarande var färska i minnet.


Till slut fann jag tid. Avsatte tid. Och nu är den klar.Men vad händer nu?


För det första kommer jag inte att skicka in reportaget till magasinet förrän jag har läst det en sista gång. Jag har även låtit ett riktigt proffs korrekturläsa för att hjälpa mig att vässa flytet ännu mer, och framförallt – kolla så det inte finns några stavfel.


Lika bra som jag är på att se andras stavfel, lika dålig är jag på att se mina egna. Man blir liksom blind för sina egna små skrivmisstag (läs: slarvfel). Därför låter jag alltid någon utomstående läsa igenom innan jag levererar. Denna "någon" behöver inte vara något proffs. Det räcker med en god vän vän, en släkting eller en bekant som är bra på det svenska skrivspråket.


När jag är nöjd mejlar jag min kontakt på magasinet och levererar texten som ett Word-dokument. Inga pdf:er. Ingen layout, inga bilder insprängda mitt i texten. Nej, en torr text med tydligt avskild rubrik och ingress.


Bilderna skickar jag separat via exempelvis Sprend eller Wetransfer.


Och sen då?


En fråga som ofta dyker upp på vår frilansutbildning är när man ska fakturera. Det gör du efter att redaktören har återkommit och godkänt artikeln. Då frågar jag om fakturauppgifter, om jag inte har fått dem på förhand.


Priset har ni såklart kommit överens om i pitch-fasen.


Sådär – nu ska jag skicka iväg artikeln, och hoppas på att hon gillar den.


Goda vibbar från Lotta och teametNyfiken på att komma igång som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också! Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid. Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.


Comentários


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page