jannice.jpeg

Jannice har sålt in fler än tio artiklar till olika magasin

Jannice Eklöf är typexemplet på när man kan förvandla något dåligt till något bra. Efter en långtidssjukskrivning valde hon att satsa på skrivandet – och resten är en riktig framgångshistoria. Nu har hon sålt artiklar till Amelia, Mama, Härliga Hund, Motherhood och Västernorrlands turistmagasin.

Vilket yrke eller vilken utbildning har du sedan tidigare?

Jag är delägare i ett lokalt annonsblad där jag bland annat jobbar med reportage, gör annonser, har hand om ekonomin och personalfrågor. Sedan har jag även mitt eget företag där jag förutom att frilansa som journalist också fotograferar och håller på att ge ut min andra bok.

 

Vad fick dig att gå vår utbildning?

Jag var långtidssjukskriven för utmattningssyndrom efter att min yngsta dotter gått igenom en 2,5 år lång cancerbehandling som tog hårt på hela familjen och jag skulle precis börja jobba igen. Eftersom Försäkringskassan inte godkände att jag jobbade deltid, men läkaren sa att det var omöjligt att gå in på heltid direkt hoppade jag på kursen med förhoppning om ett till ben att stå på ekonomiskt. Att jag alltid skrivit och helst skulle vilja försörja mig på det gjorde inte heller beslutet svårare att ta.

 

Vad var din upplevelse av utbildningen?

Den var pedagogisk, peppande och otroligt lärorik. En helt ny värld öppnade sig för mig.

 

Vad var det bästa med den?

Att man kunde ta det i sin egen takt, men samtidigt hade webbinarier och annat som gjorde att man inte kunde skjuta upp allting på obestämd framtid. Samtidigt som man nästan inte kunde låta bli att komma framåt var det också stressfritt, vilket var viktigt för mig som återhämtade mig efter en utmattning och var otroligt stresskänslig.

 

Hur var det att sälja in den första artikeln?

Sjukt nervöst och galet spännande. Jag pitchade min första idé till Mama utan att få svar, men fick ja från Amelia när jag skickade den till dem. Den känslan var verkligen oslagbar och extra kul var det att jag inte ens gått klart kursen än då.

 

Vad har du skrivit för artiklar hittills? 

Jag har skrivit sex stycken för Amelia, en för Härliga Hund och en för Motherhood och har fått ja på två artiklar till, samt en önskan från Amelia till vilken jag letar intervjupersoner. Sedan en för Mama och ja på ännu en till för dem! Just nu håller jag på med fyra mindre artiklar till Västernorrlands turistmagasin som publiceras sommaren 2022. Jag skriver gärna om människoöden av olika slag, det tycker jag är jätteintressant.

 

Vad är dina bästa tips till andra aspirerande frilansare?

Var ödmjuk i förhållande till redaktörer. Du kan tycka att du sitter på världens bästa idé och att de måste vara korkade om de nekar till den, men det är de som vet vad som passar i just deras tidning och vad som har gjorts tidigare. Det är också de som kan lära dig att bli en bättre skribent så sug åt dig av deras tips och förslag och se det som gratis utbildning.

 

Bli å andra sidan inte heller sänkt av att få ett (många) nej, det hör till och det säger ingenting om hur bra du är på att skriva. Försök och försök igen. Förbered dig på att det kommer ta tid att få in en fot. Jag hade ett långt uppehåll mellan mina tre första jobb och det fjärde och var på väg att ge upp. Ge inte efter för känslan av hopplöshet, var beredd på att det kan komma att gå i vågor.

 

Tusen tack Jannice för att du delade med dig – stort lycka till framöver!

Nyfiken på Journalistakademiens utbildning?