top of page

Starta din nya karriär som frilansjournalist på bara några veckor

Sveriges snabbaste onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

Bli publicerad i dina favoritmagasin du också!

doodle-arrow-top-down_edited.png

Se videohälsningen från vår huvudmentor Lotta Brunmark

doodle-arrow-top-down_edited_edited.png
magasincovers svensk.png
magasincovers svensk.png
allers.png
hemmets.png
mama.png
elle.png
dn.png
vagabond.png
expressen.png
vi foreldre.png
leva och bo.png
dromhem.png
alt om resor.png
tara.png

* Detta är bara några av de magasin som våra mentorer har skrivit för. 

Våra svenska och norska studenter lyckas i branschen!

iconfinder_7_295753.png

2000+

publicerade artiklar

iconfinder_7_295753.png
iconfinder_7_295753.png

300+

olika

magasin

iconfinder_7_295753.png
Kopia av Blog and email templates (1)_edited.jpg

Lyckas med JAM-metoden!

Quotation-Symbol-PNG.png

Visste du att Sveriges tidningar och magasin behöver tusentals professionella artiklar varje månad?

 

Tidnings- och magasinsmarknaden är mycket större än vad du tror. De tidningar och magasin som du ser i tidningskiosken utgör endast en liten del av vad som faktiskt finns där ute.

 

På Journalistakademien har vi utvecklat vår egen metod, JAM-metoden – som tar dig från nybörjare till professionell frilansjournalist. Detta tack vare en mycket solid onlineutbildning som är anpassad efter verkligheten.

– Lotta Brunmark, Journalistakademiens huvudmentor. 

1815633_business time_delivery time_fast_quick_speed_icon.png

Snabbaste utbildningen på marknaden

2431042_award_locket_medal_medallion_icon.png

Lär dig av erfarna journalister

5203168_auto parts_cogs_cogwheels_gear_icon.png

En helt unik frilansmetod

Video: Upptäck den stora magasinsmarknaden!

Hur många magasin och tidningar finns där ute? Den här videon från vår kursportal bjuder vi på :)

Varför ska du lära dig av oss?

Vi erbjuder Sveriges enda utbildning i frilansjournalistik för magasin och tidningar. Vår onlinebaserade utbildning tar dig från amatörskribent till professionell frilansare på mycket kort tid. Hos oss har du tillgång till all mentorhjälp i ett år – vilket betyder att du får en massa stöd längs vägen. 

Metoden som du tar del av i utbildningen utvecklades av norska frilansjournalisten Vivian Songe redan år 2013. 

2020 startade vi upp vår utbildning i Sverige – och nu har våra svenska deltagare blivit publicerade i mer än 150 magasin och tidningar, tack vare den beprövade JAM-metoden.

Tillsammans har 2000 studenter genomfört vår utbildning i Norge och Sverige. En del skriver och frilansar vid sidan av sitt andra jobb – medan jobbar heltid som frilansskribenter.

Det här är möjligt för dig också. Om du älskar att skriva, har en genuin talang och när en dröm om att kunna livnära dig på skrivandet, kan det här vara rätt väg för dig.

Det du lär dig i vår utbildning är ingenting som du får veta när du går på högskolan eller universitetet. Vi ger dig både teoretisk och praktisk hjälp baserad på erfarenheter från livet som frilansare och från våra respektive journalistutbildningar – allt för att du ska kunna lyckas. 

Givetvis kräver det hårt jobb också. Är du redo för genvägen till frilansyrket?

Våra studenter är levande bevis på att metoden fungerar!

Per - MåBra.png
Sofia B.jpeg
Quotation-Symbol-PNG.png

"När jag hoppade på Journalistakademien visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig. Men redan när jag fick tillgång till den webbaserade kursportalen öppnades en ny värld. Det var välorganiserat. Välkomstmail, ett tydligt upplägg, lätt att följa, och helt upp till mig, när var och hur jag kunde delta. Personlig respons på mina första stapplande artiklar. Nya skrivarvänner i den härliga Facebookgruppen är en ren bonus, och vi lär oss av varandra.

I min egen takt kunde jag se otroligt inspirerande videor och ta del av ett gediget men lättillgängligt kursmaterial. Kan det vara så här lätt, tänkte jag. Och roligt? Och redan efter första lektionen hade jag sålt min första artikel! Rekommenderar alla, som vill ha roligt samtidigt som de tjänar pengar och utvecklas, den här utbildningen.

Fem Sofior av fem möjliga blir betyget!"

Sofia Bernholm
Tidigare deltagare och frilansjournalist

Vad kommer du lära dig på vår utbildning?

Du får ta del av ett gediget kursmaterial som ger dig all nödvändig kunskap om journalistik som du behöver för att komma igång som frilansjournalist. I vår kursportal hittar du detaljerade steg-för-steg-videor samt arbetsböcker med massa nyttiga övningar och läsmaterial. Här är modulerna i vår portal:

champ.jpg

INTRO

Bli redo och inspirerad

Innan vi sätter igång med att studera frilansjournalistik, ska vi kika lite på din skrivdröm, vilka dina mål är med utbildningen och vad för slags förhållande du har till skrivandet idag. Vi ska också titta närmare på hur du eventuellt behöver ändra din vision så att du jobbar mot en riktigt bra inre bild.

Här får du ta del av inspirerande övningar, där du kommer förstå varför du egentligen skriver, vad tidigare deltagare har lyckats med och hur du kan börja träna upp dina egna journalistmuskler.

module1.jpg

MODUL 1

Lär känna magasinen och branschen

Med vår metod kommer du förstå branschen och hur du lär dig att avkoda varje koncept och målgruppen för att förstå vilken typ av artiklar som varje publikation kan tänkas nappa på. I denna modul i utbildningen kommer du upptäcka hur du hittar och bör navigera i "magasinsdjungeln". För många är det en stor aha-upplevelse att upptäcka alla möjligheter som finns.

module3.jpg

MODUL 2

Hitta artikelidéerna som säljer

I den här modulen djupdyker vi i hur du hittar idéer som blir till vinklar – som säljer. Och så ska vi se till att du blir en mästare på den kreativa processen, som krävs för varje ny artikelidé. Du lär dig också att känna igen vilka vinklar som säljer – och vilka som inte gör det. Har du kanske hört talas om nyhets- och intressekriterier?  Allt detta får du lära dig i den här modulen i vår utbildning.

module4.jpg

MODUL 3

Innehållet – research och intervjuer

När du skriver journalistiska artiklar ska innehållet hålla en viss standard. Du skriver inte artiklar utifrån dig själv, dina tankar eller åsikter. Som journalist är du oberoende. Därför behöver du ha kunskap om etik, källkritik, objektivitet och veta hur du skapar balans i din text. Du måste även veta hur du gör research till din artikel, och hur du ska använda dig av olika expertkällor och intervjupersoner, som casepersoner som din vinkel bygger på.

module5.jpg

MODUL 4

Allt om struktur, form och genre

Gå från anteckningar och research till en färdig artikel. I den här modulen får du lära dig att använda den omvända pyramiden, skapa en spännande struktur samt förstå hur en bra text byggs upp rent dramaturgiskt. Du får även ta del av vår artikelmall. Inga mer problem med oavslutade texter eller artiklar som inte följer en röd tråd – det strukturerar vi. 

module2.jpg

MODUL 5

Hitta din unika skrivröst

Hur uppfyller du redaktionens önskemål utan att ta död på din egen gnista och stil? Här får du lära dig att hitta och ta vara på din egen unika skrivröst samtidigt som du skapar en text som är attraktiv för en redaktion. Vi lär dig också att rensa – att “kill your darlings”, för att få till en bra helhet och lagom längd på din text. 

module6.jpg

MODUL 6

Så får du JA från redaktionen

På Journalistakademien är vi experter på hur du pitchar, alltså säljer in dina artiklar på bästa sätt. I våra pitchträningar en gång i månaden, får du alla verktyg för att lyckas med ditt pitchande – samt en massa råd i våra ordinarie textwebbinarier. Att kunna sälja in sin vinkel till en redaktion är A och O för att kunna lyckas som frilansande skribent.

Så får du proffshjälp

Våra erfarna frilansjournalister har många års erfarenhet från journalistyrket.

Vi är redo att göra ALLT för att du ska lyckas.

webbinarium.jpeg

Live-webbinarier

På tisdagar erbjuder vi mycket uppskattade textwebbinarier med mentorerna Lotta eller Johanna. Ta chansen att skicka in dina artikelutkast och texter – och få feedback på dem live.

webbinar.jpeg

Live-pitchträningar

Varje månad erbjuder vi ett webbinarium dit du på förhand kan skicka in olika pitchar. Lotta är din redaktör och ger dig feedbacken du behöver för att öka dina chanser att få ett "ja".

Q&A.jpeg

Live-frågestunder

Varje torsdag kan du ställa alla dina frågor om journalistik och frilansande och få svar direkt från mentorerna Johanna, Linda och Birgitta. En unik möjlighet att samla på dig massor av kunskap.

Lyssna på vår podcast

Lär känna dina mentorer

Charlotte "Lotta" Brunmark

Lotta är utbildningschef för Journalistakademien i Sverige och Journalistskolen i Norge. På sitt cv har hon en kandidatexamen i journalistik och medieproduktion från Linnéuniversitetet. Lotta har skrivit för allt från exempelvis Solo Italia, Expressen och Antik & Auktion till Hundsport, Nya Wermlands-Tidningen, Värmlands Folkblad och Vänerkryss, samt jobbat som programledare för Sveriges Radio. Hon är dessutom en erfaren copywriter och språkkonsult och talar flera språk. Hennes pedagogiska hjälp och stöd har fått många att slå igenom i frilansbranschen. Tillsammans med de andra mentorerna har hon fått nybakade skribenter att få sina artiklar publicerade i mer än 150 magasin och tidningar i landet.

Möt teamet (runda) (1).png

Birgitta Stolt

Birgitta har studerat journalistik både på privat journalistskola (Poppius) och på folkhögskola (Tollare). Hon har arbetat som journalist för både tryckta medier och etermedier i över 25 år – som reporter, redaktör, webbredaktör, informatör och kommunikatör. Hennes bevakningsområden är relationer, samhälls-och sociala frågor, hälsa, kultur, personporträtt, religion, och existentiella frågor. Exempel på magasin och tidningar som Birgitta skrivit för är Tara, Härliga Hund, Allers, Hemmets Veckotidning, Stockholms Fria tidning, Leva, TT- Tidningarnas telegrambyrå, Aftonbladet Söndag, Situation Stockholm samt UR och SvR. En enorm erfarenhet som du kan dra nytta av – och som idag även arbetar som diakon.

BirgittaStoltprofilbild-960w-960h.jpg

Maja-Stina Skarstedt

Maja-Stina är utbildad journalist med en examen från Linnéuniversitetet. Hon har arbetat som frilansande journalist, redaktör och kommunikatör för dagstidningar, magasin, kundtidningar och digitalt på heltid i mer än tio år. Maja-Stina har även skrivit flera böcker, producerat poddar, rörligt innehåll och hon föreläser löpande om journalistik, försäljning och ekonomi. Bland hennes magasinskunder idag finns Dagens Industri, Ica-Kuriren, Läraren, Loppis, Djurens Rätt, Elektrikern, Amelia, Vision, SvD Junior, Value och Femina. Hon skriver även en hel del för olika sajter, bloggar, sociala medier och nyhetsbrev. Maja-Stina håller även kurser för företagare om struktur, ekonomi och sälj, bland annat för Journalistförbundet.

Maja-Stina2.jpeg

Johanna Stenius

Johanna är utbildad journalist med examen från Södertörns högskola. Hon har arbetat som frilansande journalist, fotograf, redaktör och författare för såväl dagspress som magasin, branschpress och kundtidningar i mer än 15 år. Exempel på magasin Johanna har skrivit för är Dagens Nyheter, Allt om resor, Aftonbladet, Vagabond, Vi Föräldrar, Drömhem & Trädgård, Mama, Hem & Hyra, Skolporten, Upsala Nya tidning, PRO Pensionären samt flera stora kommunikationsbyråer som Åkesson & Curry, Appelberg kommunikation och Matador kommunikation. Hennes bästa frilansminnen är bland annat från en bröllop-behind-the-scenes-resa till Las Vegas, resereportage från Färöarna och som reporter med fokus Baltikum.

Johanna.jpg

Linda Andersson

Linda har varit verksam som frilansjournalist sedan 2007 och har under sina år bland annat skrivit för Amelia, MåBra, DN Söndag, Icakuriren och Damernas Värld. Personporträtt har med tiden kommit att bli hennes främsta yrkesmässiga specialitet, men Linda arbetar brett och gör många olika typer av reportage. På sitt cv har hon en magisterexamen i kulturjournalistik, samt högskolepoäng i medicin för journalister samt kreativt skrivande. Dessutom har hon studerat journalistik vid Shenandoah University i Virginia, USA. Just nu jobbar hon frekvent med magasinet Hälsa samt Hemmets Journal. Linda träffar du i våra frågestunder i utbildningen, där hon delar med sig av kunskap som hon samlat på sig under sina många år som frilansskribent.

Möt teamet (runda) (2).png

Exklusiva bonusar + diplom

Vi ger dig de verktyg du behöver för att lyckas.

Du får dessutom följande bonusar:

3.png

Kontaktuppgifter

En omfattande och uppdaterad lista med kontaktuppgifter till redaktörer och redaktionschefer på magasinen i Sverige. Vi har gjort jobbet åt dig – denna vill du inte missa.

Blog and email templates.png

Workbooks

Mallar, checklistor, översikter och massvis med övningar finns att tillgå i kursportalen i form av "workbooks". Du kan ladda ner dem och spara på din egen dator för all framtid. 

Blog and email templates (1).png

Kursintyg

Du behöver inget diplom för att arbeta som journalist, men det är roligt att få skryta lite också – därför får du ett snyggt kursintyg efter genomförd utbildning. Rama in och häng på väggen.

Vår egen community

Du kommer såklart inte att vara ensam på utbildningen, utan kommer omges av andra positiva och hjälpsamma studenter, som är lika motiverade som du. Ställ frågor, be om råd och dela dina idéer med alla andra som går kursen samtidigt. Det brukar vara riktigt fin stämning i vår egen grupp på Facebook.

 

Det här är en grupp du garanterat kommer att få värde av under en lång tid framöver. Vi på Journalistakademien ser fram emot att se ditt första hurrarop när du säljer ditt första reportage!

Skjermbilde 2022-04-06 kl. 14.49.25.png
Skjermbilde 2022-04-06 kl. 14.48.03.png
Skjermbilde 2022-04-06 kl. 14.48.27.png
Andrea
Quotation-Symbol-PNG.png

Andrea Jacobsen, som sålde sin första artikel till magasinet Amelia innan utbildningen ens

var över. Sedan dess har hon sålt en uppsjö av artiklar för bland annat Femina, Mama, Allt i Hemmet, Topphälsa, Härliga Hund och Kattliv.

”Gå utbildningen! Bästa beslutet jag har tagit på väldigt länge. Journalistakademien var den spark i baken som jag behövde att ta tag i mitt skrivande igen och våga tro på mina idéer, och investeringen lönade sig direkt.

Nu har jag skrivit flera artiklar för bland annat Amelia, Mama och Femina. Efter utbildningen har jag även fått mycket beröm för mina pitchar från redaktörerna, och det känns som ett jättebra betyg till kursen! Mallen som vi fick av er var så tydlig och lätt att använda. Min säljprocess har gått väldigt snabbt, mycket tack vare all bra feedback och pepp jag fick under kursens gång. Tack Journalistakademien – ni fick mig att våga!”

Quotation-Symbol-PNG.png

Jannice Eklöf har skrivit i hela sitt liv och gav ut sin debutbok 2016. När hon var på väg tillbaka efter en sjukskrivning för utmattningssyndrom fick hon syn på vår onlineutbildning i frilansjournalistik och valde att hoppa på den för att utveckla sitt skrivande. Innan utbildningen var slut hade hon sålt sin första artikel till tidningen Amelia. Idag har hon skrivit och sålt artiklar till bland annat Mama, Expressen, Härliga Hund, Motherhood och MåBra.

 

”En helt ny värld öppnades för mig i och med utbildningen. Jag hade aldrig tagit steget att börja skriva journalistiskt annars, tack vare de fantastiska mentorerna som fanns med hela vägen. Än idag, flera år senare, vet jag att jag kan vända mig till FB-gruppen och få hjälp vid frågor och funderingar. Det känns som att jag fått verktyg att använda mig av under resten av mitt yrkesliv.”

jannice.jpeg
78AFC3D0-BCC8-4824-AC86-733FB178E8FB.jpe
Quotation-Symbol-PNG.png

Linnett Andersen sålde tre artiklar direkt efter att hon gått hos oss

En till tidningen Skolporten, en till Härliga Hund och en till Hundsport.

 

”Min upplevelse av kursen var jättebra och jag har haft stor nytta av den! Den absolut största nyttan för mig var nog att den var ett första steg för att komma igång och gav mig en introduktion till hur allt fungerar i branschen.”

Quotation-Symbol-PNG.png

Therese Lindqvist Reis hade alltid varit nyfiken på journalistyrket men valde en lite annan bana inom kommunikation när hon skulle börja plugga. När hon fick nys om vår onlineutbildning i frilansjournalistik kände hon att hon måste ta chansen. Kort efter att utbildningen var slut sålde hon sin första artikel till tidningen Gårdshunden. Så kul!

 

”Det känns jättekul att få ett kvitto på att det jag skriver är tillräckligt bra för att publiceras i en tidning. Min största upplevelse av kursen var alla praktiska verktyg vi fick. Tveka inte utan anmäl dig redan idag! Kursledarna är väldigt kunniga och kommer med många bra tips och idéer. Det är generellt väldigt högt i tak och mycket pepp i vår slutna FB-grupp.”

Therese_Lindqvist_Reis (1).jpg
testimonials.png

Sammanfattning

checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png
checkmark.png

Ny karriär som frilansjournalist på väldigt kort tid  branchens snabbaste och mest effektiva utbildning.

Från ax till limpa – vi hjälper dig med allt från vinklar, idéer, intervjuteknik och arvoden till pressetik och genomgång Journalistförbundets yrkesetiska regler och hur du startar eget företag. Ofta har våra frågestunder olika teman.

Vår utbildning besparar dig både tid och pengar eftersom vi lär dig en metod som fungerar och bygger på över 20 års erfarenhet från yrket.

Du behöver ingen formell utbildning sedan innan. Hos oss kan du börja från början – men många redan erfarna skribenter eller journalister går hos oss för vidareutbildning och coaching. 

Bli en del av en större community med andra frilansare, där vi pushar och stöttar varandra.

Många får sin första artikel såld redan innan utbildningen är över!

Tillgång till kursportalen och proffshjälp och coaching i ett år – du kan därför gå utbildningen i ditt eget tempo.

Mentorhjälp varje vecka – våra erfarna mentorer och kursledare har en solid bakgrund som journalister och skribenter och ger dig all den hjälp du behöver.

Vi ger dig det självförtroende du behöver för att pitcha, och sälja in din första artikel för att få se ditt namn i tryck. 

 

Landets magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad.  Allt från lokaltidningar till magasin och rikstäckande tidningar. Vi visar dig vägen in – och hur du gör för att lyckas på riktigt med drömyrket.

Redo att starta? Boka ett samtal!

Varför ett telefonsamtal innan anmälan? Väldigt många av våra deltagare lyckas få sina artiklar publicerade efter att ha gått vår utbildning. Detta tack vare att vi väljer att låta de mest motiverade gå hos oss, samt de som har de rätta kvalifikationerna. Därför vill vi gärna ha ett telefonsamtal först för att se till att vi är en god matchning. Svårt att hitta en tid som passar? Mejla oss på team@journalistakademien.se 

doodle-arrow_edited.png
doodle-arrow-top-down.png

Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page