top of page
Keyboard and Mouse

FRÅGOR & SVAR

 • Vad innebär utbildningen hos Journalistakademien?
  Journalistakademien är Sveriges första och enda utbildning inom frilansjournalistik. Det här är en professionell onlineutbildning – som tar dig från nybörjare till professionell frilansskribent på mycket kort tid, tack vare vår beprövade metod. I Sverige heter vår huvudmentor och utbildningschef Lotta Brunmark, och hon vet exakt vad som krävs för att just DU ska komma igång och börja jobba som frilansjournalist – direkt. Tillsammans med sina medmentorer har Lotta fått aspirerande och nybakade frilansjournalister att få sina artiklar publicerade i över 150 svenska magasin och tidningar. Vi har utbildat nya skribenter sedan 2020 i Sverige och med mycket bra resultat – här har våra deltagare fått sina artiklar och reportage publicerade i allt från Modern Psykologi, Amelia, Tara, M-Magasin, Damernas Värld och Hälsa, till Populär Astronomi, Ridsport, Härliga Hund, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Expressen och Göteborgs-Posten.
 • Vad gör en frilansjournalist?
  En frilansjournalist eller frilansskribent skriver artiklar av olika slag till magasin och tidningar. Till skillnad från nyhetsjournalister rapporterar vi inte alltid om dagens aktuella frågor, utan fördjupar oss i alla typer av ämnen och presenterar dem i ett spännande, läsbart och attraktivt format. Du hittar typiska frilansartiklar i alla typer av magasin, t.ex. Amelia, Modern Psykologi, Icakuriren, Femina, Mama, M-magasin, Allt i Hemmet, Hälsa, Härliga Hund, Chef & Karriär, Nya Nära, Senioren med flera – samt i lokaltidningar och facktidningar. Ovan nämnda magasin är bara en bråkdel av de skrifter våra studenter har sålt sina artiklar till. Du kan skriva om alla ämnen du kan tänka dig. Allt från resor, mat, självutveckling, motion och hälsa till vetenskap, politik, motor och pedagogik. Det finns nischer inom det mesta i denna värld. Vad är du intresserad av?
 • Kan jag börja jobba som journalist direkt efter utbildningen?
  Ja! Eller direkt under utbildningen de flesta börjar pitcha in sina idéer till landets redaktioner under vår utbildning – och får då all kvalitetssäkring de behöver. Vi är mycket engagerade i våra studenter ovh att de ska ha all möjlighet som finns för att nå framgång. Trolla kan vi inte – men vi ger dig ALLT ;-) Journalistik är ett fritt yrke, och du behöver ingen utbildning på ett regelrätt universitet för att komma igång. På Journalistakademien får du alltså lära dig allt du behöver veta för att komma in i branschen som ett riktigt proffs.
 • Hur många har gått utbildningen före mig?
  Det är över 2000 personer som har gått utbildningen i Skandinavien och resultaten är överväldigande. I Sverige har våra studenter fått sina artiklar publicerade i mer än 150 olika magasin och tidningar sedan 2020.
 • Får jag ett diplom?
  Ja, det får du! Det ser ut såhär:
 • Vad kostar utbildningen?
  Vår utbildning kostar 39 700 kr för tillgång i 12 månader. Du kan betala från 1 323 kronor i månaden med våra partners Svea Finans eller Klarna. Du kan välja att delbetala i upp till 36 månader. Om du mejlar oss på team@journalistakademien.se kanske vi ger dig en rabatt ;-)
 • Erbjuder ni delbetalning?
  Ja, det gör vi. Du kan betala från några hundralappar i månaden med våra partners Svea eller Klarna. Du kan välja att delbetala i upp till 36 månader. Fråga oss så hjälper vi dig: team@journalistakademien.se.
 • När börjar nästa utbildningsrunda?
  Det finurliga med vår utbildning är att du kan anmäla dig och börja när du vill – alltså direkt efter anmälan. Vår utbildning rullar året runt och alla går den i sin egen takt.
 • Hur mycket tid bör jag räkna med att lägga på utbildningen?
  Det väljer du själv. Allt beror på hur mycket tid du vill och kan lägga på utbildningen. Räkna med ca allt från någon timme till 20 timmar per vecka. Exempel: två timmar för att titta på videor och göra övningar i din utbildningsportal. Denna portal är fullspäckad med videolektioner, övningar, arbetsböcker och pdf:er. Du har under ett år tillgång till cirka 200 timmar live-coaching (!) med våra duktiga mentorer. Dessa live-tillfällen fördelas på textwebbinarier, frågestunder och pitchträningar kvällstid. Du kan komma igång direkt med att öva på att skriva artiklar och få personlig hjälp från dina mentorer. Vi tar dig från ax till limpa – och ger dig mycket konstruktiv hjälp, tips, råd och vägledning. Givetvis får du all journalistisk grund du behöver för att ta dig an detta yrke. Du bestämmer själv hur mycket tid och ansträngning du lägger ner, men av erfarenhet blir många av våra deltagare fast när de väl börjar arbeta med sina idéer.

Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page