top of page
Keyboard and Mouse

FRÅGOR & SVAR

 • Vad innebär utbildningen hos Journalistakademien?
  Journalistakademien är Sveriges första och enda utbildning inom frilansjournalistik! Det här är en professionell onlinekurs, en miniutbildning – som ger dig omedelbar tillgång till ett nytt och spännande yrke, nämligen frilansjournalist. Kvinnan bakom vår utbildning heter Vivian Songe, och har mer än 20 års erfarenhet från tidnings- och magasinsbranschen inom olika roller. Hon har satt ihop ett superteam från branschen med personer som alla har lång och gedigen erfarenhet från olika skribentyrken och publikationer. I Sverige heter vår huvudansvariga kursledare Lotta Brunmark, som vet exakt vad som krävs för att just DU ska komma igång och börja jobba som frilansjournalist – direkt. Vi har utbildat nya skribenter sedan 2013 och har mycket bra resultat – i Sverige har våra studenter på kort tid fått sina artiklar publicerade i mer än 90 magasin och tidningar (!).
 • Vad gör en frilansjournalist?
  En frilansjournalist eller frilansskribent skriver artiklar av olika slag till magasin och tidningar. Till skillnad från nyhetsjournalister rapporterar vi inte alltid om dagens aktuella frågor, utan fördjupar oss i alla typer av ämnen och presenterar dem i ett spännande, läsbart och attraktivt format. Du hittar typiska frilansartiklar i alla typer av magasin, t.ex. Amelia, Modern Psykologi, Icakuriren, Femina, Mama, M-magasin, Allt i Hemmet, Hälsa, Härliga Hund, Chef & Karriär, Nya Nära, Senioren m.fl. – samt i lokaltidningar och facktidningar. Du kan skriva om alla ämnen du kan tänka dig. Allt från resor, mat, självutveckling, motion och hälsa till vetenskap, politik, motor och pedagogik. Det finns nischer inom det mesta i denna värld. Vad är DU intresserad av?
 • Kan jag börja jobba som journalist direkt efter utbildningen?
  Ja! Det kan du. Vi har många tidigare deltagare som gått direkt från utbildningen in i sitt nya yrke som frilansjournalist. Journalistik är ett fritt yrke, och du behöver ingen specialutbildning för att komma igång. Under den här utbildningen får du lära dig allt du behöver veta för att komma in i branschen som ett riktigt proffs.
 • Hur många har gått utbildningen före mig?
  Det är över 2000 personer som har gått utbildningen i Skandinavien och resultaten är helt överväldigande. Våra tidigare deltagare i samtliga länder där vi är verksamma, har sammanlagt haft hundratals artiklar i tryck i minst 200 olika magasin och tidningar. I Sverige har våra studenter artiklar på tryck mer eller mindre varje månad, i mer än 90 magasin och tidningar hittills. Underbart!
 • Får jag ett diplom?
  Ja, det får du! Det ser ut såhär:
 • Vad kostar utbildningen?
  Vår utbildning kostar 39 700 kr för tillgång i 12 månader. Du kan betala från 1 323 kronor i månaden med våra partners Svea Finans eller Klarna. Du kan välja att delbetala i upp till 36 månader.
 • Erbjuder ni delbetalning?
  Ja, det gör vi! Du kan betala från 1 323 kronor i månaden med våra partners Svea eller Klarna. Du kan välja att delbetala i upp till 36 månader. Fråga oss så hjälper vi dig: team@journalistakademien.se.
 • När börjar nästa utbildningsrunda?
  Det finurliga med vår utbildning är att du kan anmäla dig och börja när du vill – alltså direkt efter anmälan. Vår utbildning rullar året runt och alla går den i sin egen takt.
 • Hur mycket tid bör jag räkna med att lägga på utbildningen?
  Det väljer du själv – allt beror på hur mycket tid du vill och kan lägga på utbildningen. Räkna med ca två till fem timmar per vecka. I den beräkningen ingår: två timmar för att titta på veckans videor, och en timme för övningarna. Dessutom två timmar för textwebbinarier varannan tisdag. Frågestunderna äger rum två timmar varje torsdag, och till dem kan du skicka in dina frågor i förväg och läsa svaren i efterhand. Du behöver inte aktivt delta under den utsatta tiden om du inte vill. Vi erbjuder även en pitchträning i månaden, i form av ett webbinarium. Denna pågår i en till två timmar per tillfälle. Där får du lära dig hur du gör för att sälja in dina artiklar. Mot slutet av utbildningen kan du räkna med att spendera mer tid på att skriva artiklar. Du bestämmer givetvis själv hur mycket tid och ansträngning du lägger ner, men av erfarenhet blir många av våra deltagare fast när de väl börjar arbeta med sina idéer, och tycker det är roligt att faktiskt spendera tiden med att skriva.
bottom of page