top of page

3 tips för en bra inledning

Oavsett om du skriver en deckarroman om bestialiska mord i Borås, en thailändsk receptbok eller en artikel om vårens färger, är dina inledande rader de viktigaste i hela din text.


Jag pratar om inledningen, eller din ingress. Det är de första raderna i din text som lockar till vidare läsning. Därför bör du lägga ordentligt med kraft för att vässa inledningen.


Den är första intrycket! Vi vet alla hur viktigt det första intrycket är när vi bildar oss en uppfattning om både texter, arbetsplatser, män, kvinnor och folk i största allmänhet....

I vår utbildning brukar jag prata om inledningen som en språngbräda till resten av texten. Den ger en hint om vad som komma skall, och är som en liten aptitretare. Mums, det här vill jag smaka mer – ja så ska känslan vara efter de första raderna i din text.


Här kommer tre tips för en stark inledning eller ingress:


1. Jobba med språket. Leta synonymer, testa att kasta om meningarna, försök hitta dramaturgi.

2. Viktigaste först. Var tydlig med din vinkel. Ta upp det spetsigaste och mest intressanta i din vinkel och berätta om det i ingressen.


3. Tydligt och kort. Inga floskler eller krångligheter. Låt inte läsaren känna sig som ett enda stort frågetecken efter att ha läst din ingress. Tydlighet!


En övning kan vara att du sätter dig med ett antal magasin och dagstidningar och läser ingresserna. Identifiera vilka du tycker är bra, och varför du tycker de är bra. Öva sedan själv på att skriva ingresser. En del personer skriver sin ingress allra sist, när de skriver en artikel.


Jag personligen vill alltid skriva den först, för den sätter sedan sin prägel på hur jag väljer att skriva restan av texten. Sen kan jag såklart ändra lite allt eftersom jag skriver :-)


Hoppas att dessa skrivtips kan vara till hjälp!


Goda vibbar från Lotta & team Journalistakademien

PS. Klicka här för att boka ett samtal med oss.

Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page