top of page

3 vanliga intervjumisstag

Hur känner du inför intervjusituationen? Nervöst, eller lätt som en plätt?


Just nu är det många på vår utbildning som är ute och intervjuar experter och casepersoner för allra första gången.


En del är nervösa innan, vilket inte är så konstigt. Man vill känna sig förberedd, ställa smarta frågor, hålla sig till den röda tråden.


Och hur förberedd man än är så är ju alla människor olika – vi vet egentligen aldrig hur det hela kommer arta sig och hur våra intervjupersoner (IP) kommer bete sig.

Jag minns förresten hur min lärare på journalistutbildningen i Kalmar sa att vi absolut inte fick säga "intervjuoffer". "De är för fasen inga offer, de är intervjupersoner eller intervjuobjekt", sa hon. Hehe! Så det säger vi inte ;-)

Hur som helst. Människor är olika. En del pladdrar på som bara den och är enkla att intervjua, medan andra tar över hela intervjun och har en egen agenda som de måste få fram (som politiker de har ALLTID en agenda med intervjun). Vissa säger nästan ingenting och man får dra ur dem saker.


Det är väldigt intressant att intervjua personer, och man lär sig något nytt varje gång!

Men även om det i de flesta fall inte går att förutse hur en intervju kommer gå, går det att minimera risken för att göra missar som journalist.


Här kommer därför tre stycken vanliga intervjumisstag. Bli varse om dem, och du hjälper dig själv på förhand!


1. Du låter IP styra hela intervjun Du, och ingen annan, är journalisten. Du styr intervjun, du ställer frågorna. Om IP försöker styra upplägget själv, återgå till huvudtemat och till den röda tråden. Får du inte svar på din fråga, ställ frågan igen. Här krävs lite skinn på näsan ;-)


2. Du glömmer att ställa följdfrågor Att intervjua handlar om att lyssna aktivt. Toppenbra att du har förberett dig med massa frågor, men glöm inte att lyssna på vad personen säger så att du inte stirrar dig blind på dina frågor. Följ upp på det som är intressant, med frågor som exempelvis "Hur menar du?" eller "Kan du ge ett exempel på det".


3. Du har inte gjort nog med research Glöm inte att läsa på både ämne och person innan du ska intervjua. Visst ska intervjun ge dig svar på det du undrar över, men ju mer påläst du är, desto mer kommer du få ut av intervjun. Att inte ha gjort research eller läst på om personen kan bli pinsamt. Gör alltså hemläxan först.


Hoppas att de här tipsen hjälper dig lite, och att du känner dig manad att intervjua!


Lycka till :-)


Goda vibbar från Lotta & team Journalistakademien

PS. Boka ett samtal med oss om du vill veta mer om vår onlineutbildning.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page