top of page

4 matnyttiga tips för att göra texten levande

Vad gör du när ditt skrivande verkar lika anemiskt som Dracula på en solig dag? Hur säkerställer du att du engagerar med dina ord och skapar känslor hos läsaren – så att han eller hon faktiskt bryr sig om att läsa vidare? Här är fyra lösningar som garanterat fungerar.



Det var när vi frågade våra kursdeltagare i Norge för en tid sedan om vad de egentligen behöver hjälp med när de skriver, som detta kom väldigt högt upp på listan:


Att göra texten mer levande.


Här kommer därför våra tips:

1. Använd en genuin berättarröst


En historia som låter som att den berättas av någon med personlighet och inte en förprogrammerad dator (även om ChatGPT är ett fantastiskt verktyg numera) – gör att du når din läsares hjärta.


För du vet vad som berör? Upplevelsen av att skribenten är genuint närvarande i orden som berättas, på ett autentiskt sätt.


För att uppnå detta hjälper det att skriva lite mer som du pratar. Få ut det som det är, direkt start, så kan du redigera och mixtra med innehållet efteråt.

Alltför många skribenter ändrar sin personlighet så fort de ska få ner ord på ett papper. Plötsligt låter de som en engelsk hovmästare från 1800-talet eller som svenskaläraren som sitter och rätter en skrivuppgift en söndagskväll.


Kort sagt: Lägg bort kritiken i första skedet av ditt skrivande. Bara få ut idén, tankarna, orden – helt ocensurerat och ostrukturerat. Allt ska ned på pappret (du kanske minns mitt tidigare inlägg om att släppa den där perfektionisten).


När allt finns där svart på vitt kommer du se att ditt sätt att prata och skriva på skiner igenom så mycket mer än om du hade redigerat dig själv direkt i den kreativa fasen.

2. Var mer specifik

Dina detaljer gör texten mer levande. Se skillnaden på de här två meningarna:


A) Henrik gick in i badrummet.

B) Henrik rusade in i det gamla badrummet och kastade av sig kläderna.

Skillnaden? Den första meningen är generell, den andra mer specifik. Sen behöver du inte skriva för ”överdetaljerat”. Lägg märke till att det nästan blir för mycket i exempelvis denna mening:


C) Henrik rusade snabbt in i det gamla och rustika badrummet från 1930, och han började snart öppna knapp för knapp på sin blårutiga skjorta från Carlings. Sen började han knäppa upp byxorna, samtidigt som han tittade på sig själv i spegeln…

Ja, det kan ju bli lite för mycket också – eller hur? Hitta balansen!


Allt beror ju såklart på vad du skriver för text och vad du vill med den.


3. Använd dina sinnen


Beskriv en situation på ett mer trovärdigt och levande sätt genom att spela på sinnesupplevelser som läsaren kan känna igen sig i.


Se på skillnaden här:


A) Hon hade ingen lust att äta kakan. Hon mådde illa.

B) Aurora kände hur magen vrängde sig bara vid tanken på sockerkakan som stod framför henne. Den söta doften fyllde upp rummet och gjorde henne illamående.


I första meningen ger vi bort rå information, medan vi i andra meningen skapar bilder med hjälp av våra sinnen. Visst kan du föreställa dig doften och illamåendet? Och visst gör den där igenkänningen att texten lever?


4. Skapa dynamik och spänning


Vad är en kropp utan andning och rörelse? Ja, som ett tomt skal. Detsamma gäller texterna.


Men hur vet vi att texten andas och lever?


Jo, på graden av rörelse och dynamik i orden och meningarna.

En levande text har gärna någon sorts dramaturgisk kurva, antingen implicit eller rent explicit.

Läsaren sitter på nålar och vill inget annat än att läsa hela den spännande artikeln eller reportaget.

Vilken rytm som råder och hur många ord som rymmer i varje mening, där något läsaren inte vet. Just för att DU har skapat en dramaturgisk melodi, där du varvar kort och långt – långt och kort. Snabbhet och långsamhet.

Läsaren behöver överraskas litegrann, av sättet du skriver. Du skapar rytm och struktur av vågskvalpet som faktiskt kluckar lite ojämnt. Är det för jämnt, då blir det hackigt. Testa dig fram. Leverera vändpunkter i texten och skapa snygga övergångar.

Det kan vi skriva en hel uppsats om – så givetvis är detta ämnen jag kommer återkomma till!

That’s it for now, kära skribent. Hoppas att dessa matnyttiga tips ska hjälpa dig att få din text ännu mer levande! Goda vibbar Lotta och teamet på Journalistakademien


Lust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Comentarios


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page