top of page

Bygg ditt eget team

Det här är en gästblogg från vår kursmentor, Birgitta Stolt.


Den stora skillnaden med att vara egenföretagare och frilansjournalist är att man inte har ett arbetslag runt omkring sig. Det kan verkligen vara på gott och ont.


Det största problemet på i stort sett alla arbetsplatser är ju konflikter med chefen och med arbetskamraterna. Nu har du möjligheten att bygga ditt eget dreamteam. Vilka fotografer gillar du, både som person och i sin profession? Luncha med dem och berätta att du gärna jobbar med dem, eller underhåll de kontakter du har.Har du någon duktig och inspirerande illustratör som du gärna skulle vilja samarbeta med. Samma sak där, ta en kontakt eller om ni redan känner varandra, träffas över en kaffe och planera jobb ihop. Ekonomin är superviktig som egenföretagare och vet man med sig att man inte är den vassaste kniven i lådan på att deklarera, eller ha koll på alla nya ekonomiregler, skatter och avdrag, så be om tips exempelvis på din Linkedinsida, fråga; ”Vem känner till en grym redovisningskonsult?” Bra om hen finns i din egen stad, så att man lätt kan slinka över för att diskutera pension, eventuella aktieportföljer eller bara lämna över sin självdeklaration.


Sen är det bra att ha kontakt med riktigt duktiga journalister, både redaktörer, reportrar, formgivare, redigerare och frilansar. Man kan ta sina AW´s och diskutera branschfrågor med personer i samma gebit – det är en stor tillgång. Du är din egen chef som sätter dina ramar, dina arbetstider, bestämmer din ledighet, och har allt ansvar, åter igen på gott och ont. Men mest måste jag säga, att det varit på gott.


Friheten att få jobba med dem som man bäst lirar med är outbytbart. Precis som när ett band är som bäst. Samspelet mellan människor man är på samma frekvens som, där alla färgerna i paletten finns med. Njut av att bygga ditt eget team – välj med omsorg och bygg smart och långsiktigt. Lycka till!Lust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar.

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst.

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.


Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.


Komentarze


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page