top of page

Följ med Anki på långsegling genom Europa

Efter avslutad utbildning hos Journalistakademien skriver Anki Palerby Hjelmqwist fantastiskt fina resereportage för tidningen Båtliv från sin seglats tillsammans med maken Janne. Här delar hon med sig av sina guldkorn från städerna de besöker, hjälper till med träningstips ombord och beskriver detaljerat de vackra vyerna och ställena som hon förälskat sig i under resans gång.Hur hörde du talas om Journalistakademien?

Jag såg Journalistakademiens marknadsföring för utbildningen i mitt flöde på sociala medier. Vilket yrke eller vilken utbildning har du sedan tidigare?

I botten är jag bildlärare, men jag har arbetat med lite av varje. Jag har till exempel haft familjehem, arbetat som receptionist på djursjukhus, drivit eget som massör, haft hantverksbutik och ett lite galet fik. Under sex år var jag utlandsboende i fyra olika länder, mestadels i Mellanöstern. Jag har även utbildat mig till digital livscoach, ett superspännande jobb! Sedan fem år är jag anställd på Realgymnasiet i Västerås som mentor och kommunikatör, ett mycket roligt arbete. Vad fick dig att gå vår utbildning?

Mitt intresse för att måla har genom åren övergått till att älska det skrivna ordet mer och jag har under ett antal år skrivit både resedagböcker och bloggar. Jag har även skrivit någon artikel till en lokal tidning om "Vikten av att våga vara modig", men tyvärr fanns ingen budget för ersättning där.

Under 2021 kom min första bok "Klokboken Superkrafterna" innehållande kloka livsråd för alla växande människor med underbara bilder av akvarellisten Susanna Geidemark - utgiven på det egna förlaget Livsnavigatören.

Senare i år kommer min nästa bok i en helt annan genre. Den kommer att handla om båtmat och jag har förutom mina egna recept bjudit in ett tjugotal andra långseglare att dela sina bästa mattips ombord. Eftersom jag är lite av en bildnörd kommer det att bli en väldigt vacker bok med fantastiska mat- och miljöbilder.

Marknadsföringen för Journalistakademien dök upp när jag var i planeringsfasen för att ta tjänstledigt från mitt jobb för att segla under ett år, tillsammans med min man. Jag tänkte att om jag lärde mig att skriva artiklar på riktigt så skulle det vara ett utmärkt sätt att få in en lön som täckte mina fasta utgifter under resan. Vad var din upplevelse av utbildningen? Jag upplevde att utbildningen är otroligt välplanerad och proffsig! Det märks att Journalistakademien har stenkoll och är "up to date". Det bästa var kombinationen av övningar, återkopplingar, tips och råd och den största aha-upplevelsen var att inse att skrivandet handlar om ett hantverk och inte är någon gudagåva man föds med. Det gäller helt enkelt att till en början träna, skriva om, be någon läsa och skriva om igen.

Hur var det att sälja in den första artikeln? Eftersom jag (och förmodligen de flesta andra) har enklast att skriva med inlevelse om sådant som berör mig tänkte jag att jag i första hand ville skriva om vår resa under vårt seglarår. Den första artikeln skrev jag strax innan vi kastade loss och den handlade om träning ombord. Jag intervjuade en kvinnlig träningsprofil som också är båtägare och skrev en artikel utifrån hennes råd. Eftersom vi bodde på helt olika platser fick en annan person ta bilderna till just den artikeln, annars fotar jag alltid själv. Artikeln skickades till två båttidningar en sen kväll och nästa morgon hade jag fått ett svarsmail från tidningen Båtliv - som är svenska båtunionens medlemstidning och Europas största båttidning! - som ville köpa artikeln! Min reaktion var självklart odelad glädje och tanken "Hoppsan! Var det verkligen så lätt?". Sedan dess har jag skrivit ytterligare tre resereportage till Båtliv, samt en kortare presentation om vårt seglaräventyr, under det här året vi är ute.

Alla mina artiklar finns i de senaste numren av tidningen Båtliv som man kan läsa gratis på nätet!

Vad är dina bästa tips till andra aspirerande frilansare? Mina bästa tips till andra aspirerande frilansare är att åtminstone till en början skriva om sådant du kan och som berör dig, eller som du är intresserad av. Då bär din text på ett ledigt otvunget sätt och texten färgas av din energi. Be också någon som kan yrket att läsa det du skrivit för att få konstruktiv kritik. Känner du ingen så finns det forum på nätet där du kan be om läshjälp.

Vad har du skrivit för artiklar hittills?

Vad vill du säga till andra som funderar på att gå kursen?

Jag tycker absolut du ska gå kursen! Du tränar dig i hantverket under utbildningen och sedan är det bara att trycka undan Jante och andra filurer som kanske hälsar på dig ibland och dra igång! Det är inte svårt, men var beredd att satsa tid på att lära dig hantverket.

Varmt lycka till! ❤

Tusen tack för att vi fått intervjua dig Anki!

Vi hoppas på att få läsa mer om ditt äventyr framöver. :)

Boka ditt samtal med oss idag:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page