top of page

Gräv där du står

Vad ska du börja skriva om som nybliven journalist? Vem ska du intervjua? Hur högt ska du sikta? Vet du att stjärnorna finns kvar – börja med den lägst hängande frukten.


För det är lätt hänt som ny journalist att sikta alldeles för högt. Du har höga ambitioner att skriva ett helt fantaaaastiskt reportage. Gärna ett sånt som vinner priser och att du får ta emot hurrarop från hela svenska folket.


Här står jag och tycker att jag är en riktig queen och tar emot jubel i Borås, där jobbade som programledare på SR under en tid. Jag är en sån som egentligen tycker att man ska sikta högt vad gäller det mesta. Utmana sig själv. Våga tänja på gränserna och gå utanför den trygga boxen. Våga vara modig.


Ibland måste man göra saker man inte vågar, annars är man ingen människa utan bara en liten lort, som vi kunde höra i klassikern Bröderna Lejonhjärta.


Jag håller fullständigt med.


Men – som nybliven journalist tycker jag du ska ha modet att våga vänta lite med stjärnorna där uppe på himlavalvet. Börja hellre lite småskaligt. Och gräv där du står.


Välj ett ämne du vurmar för och kan en hel del om. Välj sedan en första intervjuperson som du känner dig trygg med. Att sedan fortsätta att intervjua endast folk du känner är inget att rekommendera – då är det svårt att vara objektiv. Men till en början är det bra att smörja journalistlädret genom att göra lätta intervjuer med folk du känner. Du bör också "avkoda" magasinen för att se var din artikel skulle kunna passa.


Börja lite smått. Minsta motståndets lag. Sedan kan du klättra, ju mer trygg du känner dig – och slutligen: NÅ STJÄRNORNA.


Lust att prova vingarna som frilansjournalist? Då är du välkommen att anmäla dig till vår onlineutbildning i frilansjournalistik. Här kan du läsa mer och boka ett samtal med oss för att komma igång.

Comentarios


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page