top of page

Hur bra Àr du pÄ att nÀtverka?

Alla journalister Àr i stort behov av att ha ett brett nÀtverk, oavsett om du arbetar som frilansare eller Àr anstÀlld.


I vÄrt dagliga liv underlÀttar det ocksÄ att ha ett brett nÀtverk. TÀnk bara nÀr du fÄtt ett jobbigt elfel i din nya lÀgenhet, bilen krÄnglar och du behöver en snabb verkstadstid, eller funderar pÄ vilken frisör som Àr bÀst i stan.


Hur gör du dÄ?

Oftast frÄgar du runt. Kollar med ditt nÀtverk - har de nÄgra tips?


"Hm, kanske Sandra vet nÄn... Eller han jag trÀffade pÄ en fest som sa att hans polare driver en verkstad och Àr jÀtteduktig pÄ det han gör..."


Att fÄ tips frÄn vÀnner och bekanta gör ju ocksÄ att vi kan förlita oss pÄ att vi hittar rÀtt person som kan lösa vÄrt problem. Och kanske Àven till ett bÀttre pris.


"Ja, men jag vet en kille som Àr superbra..."


Hört den förut?


Lite sÄ fungerar det med att hitta intervjupersoner och experter till vÄra artiklar. Vem Àr egentligen bra att prata med?


TÀnk sÄ mÄnga tips pÄ intervjupersoner jag har fÄtt frÄn mitt nÀtverk! Jag har inte gjort nÄgon undersökning, men lÄngt mer Àn hÀlften av alla jag intervjuat har jag fÄtt via gyllene tips frÄn mitt nÀtverk.


Mina förÀldrar, vÀnner, ytliga bekanta, gamla arbetskamrater, löparvÀnner, ex-pojkvÀnner, nÄgon jag umgicks med som barn... Ja, alla har jag nog frÄgat om de kan tipsa om folk jag eftersöker.

Och vad kan vi dra för slutsats av det hÀr?


Jo, att det som journalist Àr MYCKET viktigt att vÄrda sina kontakter. För du vet aldrig nÀr du behöver deras hjÀlp.


Och en sak till – missa inte att nĂ€tverka för att skapa nya kontakter. Mingla, stĂ€ll frĂ„gor och visa intresse, ta kontakt pĂ„ fester och event du blir inbjuden till, eller varför inte samtala med nĂ„gon pĂ„ bussen? NÄTVERKA! För du vet aldrig nĂ€r du kan ha nytta av det i ditt liv som frilansjournalist. :-)


SÄ, ut och vÄrda om dina befintliga, och skapa nya kontakter!


Goda vibbar frÄn Lotta & team Journalistakademien

PS. Boka ett samtal med oss genom att klicka hÀr!


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page