Hur mycket får intervjupersonen (IP) lägga sig i din färdiga text egentligen? Vad har de rätt att ändra och var går gränsen? Idag handlar bloggen om den journalistiska integriteten – och peppar dig att stå upp för din yrkesroll.
Intervjun hade gått fantastiskt bra och jag kom tillbaka till redaktionen med massor av bra information och citat. Jag hade intervjuat två parterapeuter. Kroken var alla hjärtans dag – och att istället för att lyfta det fantastiska i att ha ett kärleksförhållande, vinkla på vilka problem som kan uppstå när man lever med en annan människa. Och vad man ska göra när kommunikationen tryter – eller hur man gör när det faktiskt gått så långt att man vill gå skilda vägar.
Senare den dagen började jag skriva och så snart jag kände mig klar, skickade jag hela texten till terapeuterna. De ville nämligen se den innan den skickades iväg till tryck. IP har alltid rätt att se sina citat och får be om att korrigera dem om de känner sig felciterade. Men var gränsen går är svårt att säga. Den är diffus. För även om vi vill gå våra IP till mötes och bibehålla den goda relationen, bör vi värna om vår journalistiska integritet. Värna integriteten i det viktiga yrket vi har – och att inte ge efter för påtryckningar.
För vilken demokrati är det annars vi lever i, om journalister ändrade texterna efter vad IP sa?
Terapeuterna ändrade dock ALLT och lite till, såväl brödtext som citat. Vad som tidigare varit mitt verk var nu helt och hållet deras.
Deras motivering var "det är så viktigt att blir korrekt". Men i mina ögon var knappast min artikel fel alls, det var bara det att de ville ha det exakt på sitt vis.
Korrekt i all ära – men tänk om jag sa till dem vilka frågor de borde ställa till deras klienter, eller att lägga mig i hur de coachar de par som kommer till dem för att få råd?
Nej, nej det skulle jag aldrig göra, för det är deras jobb.
Ställer du upp på en intervju måste du förstå spelreglerna. Att du givetvis får ha en åsikt kring texten och självklart kan be att få läsa den, för den handlar ju trots allt om dig. Är du missnöjd, påtala det. Men det är journalisten som skriver texten – inte du.
Därför är mitt råd till dig, kära skribent, att om någon lägger sig i hur du skriver och vad du väljer att ta med och inte ta med – var ödmjuk. Visst kan du ändra lite. Självklart.
Men lägg dig för fanken aldrig platt för dem som kör över dig. Stå på dig. Förklara.
Och värna om din journalistiska integritet.
Vill du också skriva frilansartiklar? Boka ett samtal med oss här:
Comments