top of page

Hur står det till med språket?

Skrivandet handlar inte bara om att hitta de där engagerande historierna och att måla upp berättelser med rytmiska penseldrag. Det handlar lika mycket om att ha ett korrekt språk. Här menar jag att du bör kunna allt från att kunna stava – till att veta var och när du ska använda dig av skiljetecken.


Vissa har det med sig och andra inte – men att skicka en artikel till en redaktör, där du stavat à la "hej-kom-och-hjälp-mig" kommer leda till ett nej fortare än du hinner blinka.



Tro nu inte att jag är Gud allsmäktig som skriver det här. Jag fick förvisso högsta betyg i svenska och jag avskyr verkligen stavfel och grammatiskt inkorrekt svenska. Så till den grad att jag nästan får utslag på kroppen. Men jag kan också stava fel. Av slarv. Jag ser inte mina egna fel ibland.


Lösningen: Låt texten vila över natten innan du fortsätter. Ju längre du arbetar med en text, desto svårare att hålla "glasögonen rena". Sov på saken och korrekturläs med ny energi dagen efter.


Tycker du att det är svårt att stava rätt? Använd dig av autocorrect eller be bästa vännen att läsa. Och tycker du att det är svårt att hitta rytmen i språk, att det liksom hakar upp sig – skriv och läs mer.


Det finns inga genvägar fram till det perfekta språket. Bara övning. Och bäst av allt lär du dig genom att läsa mer och skriva mer. I dina texter, tänk också på att skriva ut alla förkortningar.


Till exempel, cirka och med flera.


Siffror upp till och med tolv skrivs med bokstäver. Ett, två, tre... men över siffran tolv skriver du siffran som 13, 70 000 och 500.


I tipsrutor och punklistor får du dock alltid använda dig av bara siffror av utrymmesskäl.

"8 tecken på att din sambo bedrar dig".


Och så vidare.


Mer språkvägledning ger jag dig gärna om du hoppar på vår utbildning ;-)


Lycka till med språket!

Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page