top of page

Hur tar du dig an skrivprocessen?

Mängder av papper och anteckningar – eller kanske en lång inspelning på telefonen. Du har din research, dina intervjuer och allt material för att skriva. Det är nu det är dags.


Men hur börjar du skriva på din artikel?Alla människor fungerar olika, men personligen börjar jag (nästan) alltid från just början. Jag börjar med min ingress. De där inledande orden ger mig en riktning att hålla mig till. För mig är den otroligt viktig att få på plats från start. Det är som att ha en kompass när du ska ut på vandring i ojämn terräng i Jämtlandsfjällen. Du kanske inte vet exakt, men på ett ungefär vart du ska. Och det är så ingressen fungerar. Som en gps att navigera med.


Här presenterar jag vinkeln direkt + gärna mitt allra starkaste citat från intervjun. Jag jobbar mycket med min ingress – och försöker hitta så vassa formuleringar jag bara kan. Det är trots allt här som vi håvar in både läsare och redaktör. Vi ger dem ett smakprov på vad som komma skall. Det liksom måste sitta. Rubriken kommer jag på långt senare...


Ett tips från mig till dig är att redan under din intervju känna efter vilka som utgör de starkaste citaten. Jag brukar ringa in eller markera ett citat med en stjärna i mina anteckningar, under intervjun. På så sätt minns jag vad jag ska öppna min text med och använda i min ingress.


Efter din ingress kommer brödtexten. Här målar du upp historien och varvar brödtext med citat. Det finns många sätt att göra det här på. Om du tycker det är svårt att veta hur, tänk på att alltid hålla dig till den röda tråden. Vad är din huvudsakliga vinkel? Vad är det du vill få fram? Glöm inte att låta personen ifråga prata mycket. Strössla ut många citat och foga samman dem med kärnfull brödtext. Du som journalist håller dig i bakgrunden. Det är intervjupersonen eller personerna som artikeln handlar om. Fokus på dem.


Avslutet ska sedan gärna "sy ihop säcken". Ofta plockar jag upp något från vad jag initialt skrev om (till exempel något från min ingress) och sammanfattar min historia med just det. Då brukar jag få till en röd tråd.


Som jag ofta säger – ju mer du läser och skriver, desto bättre blir du. Iaktta andras artiklar och reportage och hämta godbitarna från dem.


Varmt lycka till med ditt skrivande!


Boka ett samtal med oss här:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page