top of page

"Jag hatar nyheter"

Är du nyhetsjournalist eller magasinsjournalist? Eller kan du tänka dig båda?


Under min karriär har jag ofta förvånats över den tydliga men outtalade gränsdragningen som tycks finnas mellan de båda. På radiokanalen där jag började min karriär var det extremt uppdelat mellan nyheter och program (som att dela upp mellan nyhetstidning och magasin).


Extremt uppdelat.


För de som sysslade med programdelen var inte seriösa nog. De flamsade och var säkert i mångas ögon inga "riktiga journalister". De bara lekte på arbetstid. Fy och usch.


Själv rörde jag mig mellan båda världarna och jobbade lika mycket med program som med nyheter. Mitt kontrakt var utformat så. Hade jag själv fått välja, skulle jag gärna ha sluppit nyheterna.


För jag HATADE nyheter.


Foto: Den här live-sändningen med duktiga fiolstudenter sändes i P4 och P2.


Jag hade extrem ångest inför varje nyhetsdag, hade svårt att hitta bra idéer och vågade knappt säga någonting på de där nyhetsmötena. Av rädsla för att bli sågad.


På denna redaktion hade de "riktiga journalisterna" en raljerande jargong. Som 22 år och nyexaminerad gjorde jag bäst i att hålla tyst. Jag hade noll självförtroende vad gäller nyheter och tog mest bara de uppdrag som blev mig tilldelade.


Som programledare växte jag sakteliga in i min roll och jag hade snart en gedigen lyssnarskara som ofta hörde av sig med trevlig feedback. Som nyhetsjournalist växte jag snart också och vågade pitcha mina egna idéer – som inte alls ratades, bara jag förstod själva grejen först.


I dag, flera år senare, älskar jag att jobba med nyheter. Jag tjänstgjorde på en annan radiokanal ett tag och arbetade då endast med nyheter. Där var det en fin stämning mellan nyheter och program och man såg hela stationen som en helhet. Nästa nyhetsredaktion trivdes jag också på, men här var det återigen uppdelat. Alltså att de som jobbade med nöje, feature, kultur och så vidare – bara gjorde "lull-lull". Men då hade jag övervunnit min rädsla och rörde mig gärna och med självförtroende mellan båda världar. Och jag blev med tiden himla bra på att komma på nyhetsidéer.


Samma uppdelning har jag sett på tidningssidan – att det är inte "fint nog" att pyssla med magasinsjournalistik. För att inte tala om vår rosa och fluffiga utbildning onlineutbildning i frilansjournalistik. Den ser såklart inte seriös ut, eller hur? Går riktiga journalister verkligen en sådan utbildning?


Eller så är det så att vi ger folket exakt vad de vill ha på Journalistakademien. Vi utbildar framgångsrika frilansare som förstår vad en bra vinkel är – oavsett om de skriver om båtar, resor, katter eller udda människoöden. Är inte all journalistik lika viktig?


Jag tror nämligen att allt behövs, både nyheter och feature (program och magasin). För att vi människor inte är så enkelspåriga att vi endast konsumerar en grej. Vi behöver alla delar av livet – och tidningsvärlden – för att förstå vår komplexa värld.


Tack journalistiken för att du finns. Och kasta inte skit på dem som jobbar med en annan typ av den.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page