top of page

Journalist = psykolog

Så länge det finns människor på jorden, finns det intressanta historier att förmedla.


Men för att få de där människorna, släktet homo sapiens, att våga lita på dig och våga öppna upp för just dig – måste du vara född med eller utveckla en stor portion emotionell intelligens och människokännedom.


Att vara en intervjuande journalist är att kunna känna av en stämning, läsa mellan raderna och att vara: psykolog.


Här står jag och intervjuar en man som jobbar på ett krematorium.


Hur blir man då en bra journalistpsykolog?


Jo, du måste ha en fingertoppskänsla. Inte bara lyssna på det som sägs, utan på tonfall, röstläge, volym och kroppsspråk.


Tänk på dig själv som en kameleont, som måste anpassa dig för att överleva i djungeln.


Om inte du kan anta färgen grön, röd eller rentav kolsvart när det behövs – kommer du bli uppäten.


Du måste klara av att prata med bönderna på böndernas språk och de lärde på latin, som det gamla ordspråket lyder.


En äldre person vill du ta i hand, titta djupt i ögonen, kanske i vissa stereotypa fall sakta ner farten på ditt samtal och prata tydligt. Inte slänga dig med engelska förkortningar.


Tjejen på 15 år, där kan du kanske vinka hej och vara lite "coolare" i ditt sätt att formulera dig eller röra dig mellan ämnen.


Det jag vill ha sagt är – bli inte konstlad, men försök i största möjliga mån att anpassa dig efter den du intervjuar. Få den att känna sig bekväm. Lägg dig på hans eller hennes nivå.


Och kanske läge att fundera ut hur du får honom eller henne att känna sig bekväm. Genom att sitta ned på ett café? Promenera och prata samtidigt? Eller ses i personens rätta miljö – läkaren på sjukhuset, ryttaren i stallet och så vidare.


Vad behöver intervjuobjektet för att vilja tala med dig? Hur värmer du bäst upp samtalet och hur närmar du dig sakteliga mer känsliga ämnen?


Lyssna, och åter lyssna. Visa ödmjukhet och döm aldrig din intervjuperson. Den pratar med dig för att ge dig hans eller hennes åsikter och samtalet er emellan är därför inget utrymme där du ska argumentera för din sak. Du är lyssnaren, förmedlaren och utfrågaren.


För precis som med psykologer handlar det om acceptans och trygghet.


Det är vad du ska visa.


Lust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också! Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid. Redo att komma igång? Läs mer om Journalistakademien och boka ett samtal med vår studievägledare idag.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page