top of page

Journalistens alla betraktelser

Har du märkt att du som journalist eller skribent är en betraktare?


Att du filtrerar, analyserar, iakttar och betraktar din omvärld genom nyfikna ögon, ständigt på jakt efter att se allt i ett nytt skimmer – och göra spännande vinklar av det du ser?


En promenad runt kvarteret, en ridtur i djupa skogen, en resa till fjärran land... allt kan du se som en del av ditt liv som skribent. Du betraktar och insuper vår härliga, knasiga, konstiga, fantastiska men samtidigt fruktansvärda värld, som en del av ett smörgåsbord av potentiella idéer.


Att betrakta och iaktta är något du även ska ta med dig i dina intervjusituationer. Det här är särskilt användbart vid personporträtt eller mer djupgående intervjuer. Vad ser du? Och vad kan du höra och känna med dina sinnen? Hur pratar personen och vad är typiskt för dennes kroppsspråk?


Men det är inte bara där i intervjun du kan använda dig av betraktelsernas alla möjligheter.


Som skribent är omvärlden vår arbetsplats och vi kan hitta tänkbara artikelidéer i allt vi har omkring oss. Det gäller bara att slå på det där filtret och börja fundera på vad du kan ta med dig i ditt skrivande. Är det svårt att beskriva sommaren? Hur berättar du om vattnet som ligger alldeles stilla i tjärnet?


Sätt dig med papper och penna DÄR och DÅ. När solen lyser som varmast och när du får några minuter ensam. Mycket kan vi åstadkomma framför datorn – men hur inspirerande är det egentligen för hjärnan att sitta framför en skärm och tro att du ska kunna vara superkreativ just i stunden?


Betraktaren gör rätt i att ha ett anteckningsblock i fickan. När jag bodde i Florens gick jag alltid runt med ett litet block av läder av typen Moleskine, som självaste Ernest Hemingway lär ha använt (ja typen alltså, inte mitt specifika block). När jag i stunden såg någonting som gjorde att jag tänkte "det där ska jag ta med i mitt skrivande" – ja då åkte blocket upp ur handväskan och jag antecknade några meningar.


Ett mer modernt verktyg är mobiltelefonen... ;-)


Så kära skribent, ut och undersök, iaktta, betrakta och tjuvlyssna på din omvärld.


Det är en riktigt spännande resa vi är ute på!


Inspirerande vibbar Lotta och team JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page