top of page

Kreativt skrivande: Ingressövning

Sugen på en liten skrivutmaning? Den lilla men ack så viktiga ingressen är inte alltid helt enkel att få till. Den ska vara kort, koncis och locka till vidare läsning. Nedan kommer en populär övning i kreativt skrivande, där du får testa att skriva en ingress på tid. Du behöver bara en dator eller papper och penna – och en halvtimme till övers.


På vår utbildning i frilansjournalistik erbjuder vi varje vecka textwebbinarier, pitchträningar eller skriftliga frågestunder med oss mentorer. Ibland, när vi har lite tid över i webbinarierna – fördjupar vi oss i något ämne eller kör en skrivövning. I tisdags hade vi tid över och då passade jag på att låta våra studenter få testa att skriva en ingress på tid, utifrån några "regler".


En bra ingress är oftast inte mer än några få meningar lång och fungerar som en studsmatta till resten av din artikel. Här gäller det således att lägga mycket krut för att locka till vidare läsning. Ingressen förklarar vinkeln eller hintar om vad som komma skall – och har ofta en poäng eller twist.


Ovan ser ni en bild från tisdagens webbinarium.


Här är skrivövningen – som du gärna får testa hemma:

  1. Skriv en ingress (cirka 3-4 meningar) och utgå från DENNA BILD, men strunta i vad det står att bilden handlar om. Utgå bara från att detta är den bärande bilden i din artikel.

  2. Skriv ingressen så att den riktar sig till målgruppen som läser resetidningen Vagabond. Din ingress måste dessutom innehålla namnet "Diana" någonstans.

  3. Sätt klockan på max fem minuter och skriv ingressen helt fritt. Tid över? Skriv flera, olika ingresser på tid.

TIPS: Lägg ingen värdering i vad du skriver och döm inte dig själv. Låt känslan snabbt få dig att landa i en ingress. Det här är en övning som ska få dig att släppa eventuell skrivkramp.


Gillade du det? Bra, då kör vi en ingress till:

  1. Skriv en ingress (cirka 3-4 meningar) och utgå den här gången från DENNA BILD.

  2. Skriv ingressen så att den riktar sig till målgruppen som läser Expressen eller Aftonbladet. Din ingress ska ha en nyhetsvinkel om vårens pollenallergi.

  3. Sätt klockan på max fem minuter och skriv ingressen helt fritt. Tid över? Skriv flera, olika ingresser på tid.

Bra jobbat! Hur gick det för dig? Var det svårt att följa instruktionerna? Skrev du för rätt målgrupp? Om du vill, testa att jobba om din ingress i lugn och ro genom att studera Vagabond och till exempel Expressen, för att se hur just deras ingresser brukar se ut. Vill dela med dig av dina tankar? Mejla oss gärna på team@journalistakademien.se Lycka till med dina ingresser!
Vill du också skriva frilansartiklar? Boka ett samtal med oss här:


Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page