En epok gick i graven för mig igår. En av våra lokaltidningar i staden la nämligen ner efter att ha funnits i 144 år (!). I sann gräv där du står-anda, handlade min sista artikel om medielandskapet och dagspressens utveckling.
Jag hade ett mycket intressant samtal med Michael Karlsson, professor och medie- och kommunikationskunskap vid Karlstads universitet. Här kan du läsa lite om vad vår intervju handlade om:
Michael Karlsson har forskat i ämnet nyhetsmedier, journalistik och opinionsbildning, och har följt digitaliseringen av nyhetsjournalistiken sedan början av 2000-talet. Det han bland annat noterat är hur det numera är läsarna som styr vad vi journalister skriver – inte annonsörerna.
– Journalistiken har överlag alltid haft bindningar till olika saker. Tidigare hade annonsörerna större inflytande, men nu är läsarnas önskan starkare än annonsörernas. Det journalistiska uppdraget handlar om att informera demokratiskt, och då är det såklart bättre att ha stark bindning till läsarna.
Men hur viktig är då journalistiken med tanke på alla andra källor till information, som den som kommer från influencers och bloggare? Finns det någon risk i alla partiska källor och att det ibland för läsarna kan vara svårt för dem att skilja på journalistik och exempelvis blogginlägg?
– Det journalistiska livslöftet är ju trovärdighet. Allt som äventyrar trovärdigheten är såklart en risk. Som det ser ut nu är folk villiga att exempelvis betala för lokal journalistik, den stora frågan är bara hur mycket man vill betala för journalistiken.
Michael Karlsson fortsätter:
– Vi ser hur journalistiken blir allt mer läsardriven, sen är det svårt att göra alla nöjda. Jag har inte forskat på magasinen och tidskrifterna men jag gissar att vi ser samma strukturomvandling för dem.
Vad tror du om AI – kan nya ChatGPT konkurrera ut oss journalister?
– AI har funnits inom journalistiken länge, så det är inget nytt. Det som är nytt är att den här versionen är väldigt duktig. Det är svårare att se skillnad på om det är chatten eller en journalist som har skrivit. Jag tror inte att yrket är hotat, däremot tror jag färre kommer utöva det. Se på redigerare, som utgjorde en stor del av arbetsstyrkan för 30 år sen. Nu har vi hårt formaterade mallar och AI kan hjälpa till att redigera. Men AI kan inte vara ute och prata med folk eller känna av stämningen – som journalister kan göra. Frågan är alltså vad som inte kan ersättas, och det är att det alltid kommer vara journalister som är ute och intervjuar.
Så kära skribent, fortsätt skriv och fundera över vad läsarna vill läsa om – och vad som engagerar just dem just nu. Kör hårt!
Har du lust att ge läsarna vad de vill ha? Varför inte prova vingarna som frilansjournalist? Då är du välkommen att anmäla dig till vår onlineutbildning i frilansjournalistik!
Här kan du läsa mer och boka ett samtal med oss för att komma igång.
Comentários