top of page

Vad utmärker en god skribent?

Vad är det som gör en skribent till en god skribent?


Givetvis kan vi ha olika åsikter om vilka texter som är bra. Vissa läser Kafka med stor behållning, medan jag själv har svårt att se tjusningen med den typen av texter. Jag själv fullkomligen ÄLSKAR språket i Bonjour Tristesse (boktips!) av Francoise Sagan, medan andra kan tycka att den är för rapp i språket. En god skribent har ibland med tycke och smak att göra.


Men vissa saker tror jag att du måste ha för att betraktas som "en god skribent", oavsett vad du skriver om. För mig är en god skribent någon som först och främst behärskar språket. Han eller hon kan konsten att beskriva händelser, känslor, människor och miljöer utan att krångla till det. Det flyter.


En god skribent har ett brett ordförråd – han eller hon kan växla mellan synonymer.


Du som läser hakar inte upp dig någonstans.Men hur blir man då en god skribent?


Jag skulle säga att det krävs att du föds med någon sorts talang. Att inte ha någon fallenhet alls för det skrivna språket, ja då är min övertygelse att det kommer bli svårt. Om du inte har någon talang tror jag inte att du kommer ägna dig åt att skriva heller ;-)


Efter talang kommer övning. Tennisspelaren Nadal har lagt åtskilliga timmar på tennis, medlemmarna i Abba har spelat och sjungit sedan barnsben och Anja Pärson har stått på skidor sedan hon föddes.


Skribenten har också alltid gillat att skriva, men behöver också öva – i form av att läsa och skriva. Massor.


Goda vibbar från Lotta & team Journalistakademien

PS. Klicka här för att boka ett samtal med oss.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page