top of page

Vilken är din genre på julbordet?

Visste du att dina texter är som ett julbord? Antingen är du en allätare – du kastar dig över allt som julbordet har att erbjuda, och likaså med texter. Du rör dig enkelt mellan olika genrer. Allt från nyhetsartiklar om coronaviruset, en krönika om att vara ensamstående – till ett mysigt personporträtt om Benjamin Ingrosso. I din bokhylla finns också ALLA typer av böcker. För du både skriver och läser om allt, eller hur?Eller så känner du inte alls igen dig. Du hoppar över det kalla i början och går direkt på prinskorven, potatis och några digestivekex med massa dyr Bregott på. På sin höjd vill du ha några ägghalvor. Likadant är det med ditt skrivande. Du är den nischade skribenten. Gillar BARA att skriva för kvinnor i din egen ålder, eller vill helt ägna dig åt texter om schäfrar och marsvin. I bokhyllan har du TVÅ genrer böcker.

Och vet du – fortsätt så. Som allätare MÅSTE du inte nischa dig. Och som nischad skribent behöver du inte lassa på rödbetssallad om du inte vill ;-)

För här kommer hemligheten bakom att vara en bra skribent: Man ska göra det man är bra på och det man tycker om.

Det märks om du är totalt ointresserad av det du skriver om. Lika mycket som det märks om du äter något bara för att vara snäll mot gammelmoster Yvonne som har gjort hemmagjord och oätbar sill.


Varenda redaktör där ute kommer märka om du pitchar in en artikel som du inte tror på, eller känner dig entusiastisk över. Skriv de texter du vill, och läs det du vill. Och jämför dig aldrig med någon annan.

Med det sagt, kära skribent – önskar jag dig en GOD JUL!


Själv längtar jag efter älgköttbullarna… och jag ser fram emot att sitta framför brasan i det värmländska huset på landet och läsa MINA favoritmagasin och favoritböcker.


De som just jag tycker om :-)

Vill du vara med på vår onlineutbildning i frilansjournalistik?


Boka ditt samtal med oss här:Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page