top of page

Att ha kontoret i en fårhage – frilans från en van i Skottland

Idag gästas bloggen av studievägledare Sara Frenning


Regnet smattrar mot rutan och hela vanen gungar i vinden. Mitt lilla sex kvadratmeter hem på hjul utgör ett perfekt skydd mot väder och vind och är dessutom nästan onödigt mysigt.


Jag slår på värmefläkten för att kompensera för den svala luften, då solen idag gömmer sig bakom tjocka molntäcken. Idag är jag parkerad mitt i en fårhage med utsikt över havet och ön Arran på den skotska västkusten


Igår badade de gräsiga kullarna i solsken och lammen lekte runt på sina sprillans nya ben. Men idag känns det soliga paradiset långt borta. Trots regnet är semesterkänslan stark.


Saken är dock den att jag inte är på semester. Jag får tvinga min hjärna in på en annan bana för när jag gått upp ur sängen och kokat mitt te – sätter jag mig faktiskt på kontoret. Kontoret består av ett mångsidigt bord som agerar både matbord, köksbänk, klädförvaring och idag – kontor. Med datorn som katalysator blir varje bordsyta eller fårhage ett kontor och känslan av att möjligheterna är enorma växer med varje tryck på mitt tangentbord.Det är dock viktigt att komma ihåg att det är lätt att glorifiera det digitala nomadlivet. Drömmar om att jobba från soldränkta stränder eller spännande städer världen över är lätta att fastna i. Det är inte förvånande att det ofta dras en kanske lite väl rosa slöja över detta plats-flexibla liv. För visst är det fantastiskt att kunna jobba varifrån du vill i världen och kunna ta med dig jobbet, snarare än att vara kedjad till ett kontor. Men den friheten kommer även med vissa uppoffringar.


Att vara långt från vänner och familj och sakna en vanlig vardag är något som i längden kan tära på en. För sanningen är den att ibland får man offra hobbys och gemenskap mot fårhagar i Skottland, och för att verkligen trivas som digital nomad är det viktigaste att man frågar sig själv den stora frågan: Är det värt det? För mig, har svaret alltid varit ja. Det är kanske inte direkt fårhagar eller vackra vyer jag prioriterar över vänner och familj, utan det är friheten att styra mitt liv dit jag vill. Det är friheten att kunna jobba på min karriär samtidigt som jag testar på livet på olika spännande platser som lockar.


För mig känns det som ett fantastiskt privilegium att kunna bestämma min geografiska position oberoende av jobb. Jag är så tacksam för frilansandet och Journalistakademien som har hjälp mig in på denna väg. Trots uppoffringarna är livet som frilansare och digital

nomad, i mina ögon, fantastiskt. Om jag så jobbar från en fårhage i Skottland, Glasgows mysigaste café eller en lägenhet i Kathmandu kopplar min dator upp mig till resten av världen och gör min värld, den jag har haft turen att välja själv, möjlig.


Självklart kan man frilansa utan att resa runt och bo i en van på fyra hjul. Man kan istället använda sin frihet till att bygga upp gemenskap och familj på platsen man har valt. Det kan man välja själv och kanske är det just det som är så lockade med frilansade och platsoberoende arbete – friheten att välja själv.


Goda vibbar studievägledare Sara och teamet på JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist?


⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. 

⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. 

⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!


Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.


Redo att komma igång?


Läs mer om oss och boka ett samtal med våra studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page