top of page

Den stora betydelsen av nuet i texten

Två små bokstäver. De kanske inte ser mycket ut för världen, men de kan göra underverk för att skapa nyhetsvärde i inledningen av texten.


Som det ingress-freak jag är, har jag i mina dagar dissikerat inledningar av alla de slag. Och jag har hittat många parametrar som utgör den stora skillnaden mellan en bra och den dålig ingress.


Ett av dem är det pyttelilla ordet... NU – ett helt fantastiskt ord, som innehåller så mycket mer än vad du kan tro.En ingress är som säkert bekant de inledande orden på en artikel, som sammanfattar vinkeln och som lockar till vidare läsning. Här behövs en framåtrörelse, aktiva verb och att vi förstår varför detta är intressant för oss att läsa.


Ett ord som kan göra rena underverk är ordet "nu". Nuet höjer nyhetsvärdet markant och gör att skribenten signalerar för läsaren att detta sker JUST NU – och därmed checkar vi av boxen för nyhetskriteriet, alltså att alla sorts nyheter, artiklar och reportage vi läser på något sätt ska kännas aktuella.


Givetvis används "nuet" mestadels i nyheter – det ska vara nytt, och det ligger i nyhetens natur. Men även i magasinsartiklar är ordet "nu" vanligt. Har du valt att skriva ett personporträtt om någon, brukar väldigt ofta ingressen gå ut på att rabbla upp X antal spännande saker intervjupersonen har gjort – "men nu ska han/hon göra det här eller det här". Jag behövde inte många minuter på nätet för att hitta tre ingresser där ordet "nu" gör stor skillnad. Se här:


Testa att peta in ett "nu" eller en nyhet i din artikel eller reportage, och se vad som händer.


Kanske känns texten medens väldigt mycket fräschare och nyare?


Varmt lycka till i nuet ;-)


Goda vibbar Lotta och team JournalistakademienLust att prova vingarna som frilansjournalist? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med vår studievägledare idag.

Comments


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page