top of page

Drömmen om frilans i Nepal

Denna vecka gästas bloggen av vår nya studievägledare, Sara Frenning.


Nepal var aldrig med på min lista över ställen att besöka. Trots ett brinnande intresse för vandring, har jag aldrig känt mig dragen till detta vertikala land mitt bland Himalayas högsta toppar.


Men! Under våren 2022 började jag formulera ämnet för min masteruppsats, och Nepal dök upp på radarn. Jag ville skriva om rasism och kolonialism inom bergsturism och bergssport, och insåg att hemlandet till världens högsta berg var den perfekta platsen för min forskning.Jag reste till Kathmandu med mycket tvivel. Skulle jag verkligen trivas där? Staden som beskrivits för mig som hektisk, galen och framförallt – smutsig. Jag som alltid bott på landet med nära till naturen, var nu på väg rakt in i en stad som var hem till fyra miljoner människor, och vad som kändes som ÄNNU fler motorcyklar.


Jag hade inte behövt oroa mig. Dag två var jag nästan absurt kär i allt som hade med staden och landet att göra, och dag tre hade jag redan börjat försöka lista ut hur jag skulle kunna stanna för evigt.

Och det är här min dröm om att bli frilansjournalist kommer in!


När jag skrivit färdigt min masteruppsats på 30+ sidor – som sammanfattade 42 intervjuer och timmar efter timmar av arbete (!), insåg jag verkligheten för många akademiker; Nämligen att ingen kommer någonsin att läsa min uppsats. Det är få som har varken tid eller ork till att läsa igenom 30 sidor av akademiskt skriven text...


Artiklar däremot, det går hem.


Jag ville fortfarande nå ut med resultatet av mitt arbete, och att alla de som jag intervjuat skulle få göra sina röster hörda. Därför började jag leka med tanken på att skriva om min uppsats till en artikel. Mest för att jag ville förmedla och informera, men också för att jag verkligen behövde en inkomst när studiemedlen slutade komma in. Men att skriva artiklar – och speciellt att sälja dem, kändes som något väldigt främmande och komplicerat.


Då hittade jag Journalistakademien och insåg snabbt att frilansande journalistik inte behövde vara en ouppnåelig dröm, utan en verklighet jag kunde skapa för mig själv. Jag insåg att jag, med hjälp av frilansjournalistiken, kunde fortsätta bo i Kathmandu och skapa mig en inkomst genom att göra något jag brinner för, och samtidigt belysa viktiga ämnen – en dröm helt enkelt!


När jag dessutom kammade hem jobbet som studievägledare, och började hjälpa andra likasinnade in på samma bana till ett friare liv, då var jag tvungen att dansa en glädjedans. Idag bor jag i Kathmandu och jobbar 50% som studievägledare och fyller de resterande 50% med att skriva och jobba på mina egna projekt, praktisera för en dokumentärfilmskapare, och klättra i bergen runtom mitt älskade hem.


Det har blivit många glädjedanser på sistone!


Goda vibbar från Nepal önskar Sara & team Journalistakademien


Lust att prova vingarna som frilansjournalist du med? ⭐ Skriv om ämnen DU tycker är spännande för de magasin du gillar. ⭐ Få friheten att jobba var som helst, när som helst. ⭐ Sveriges magasin och tidningar behöver tusentals artiklar varje månad, av dig också!

Vi ger dig utbildningen du behöver för att lyckas – på superkort tid.

Redo att komma igång? Läs mer om oss och boka ett samtal med Sara eller någon av våra andra studievägledare redan idag.

Kommentare


Vår unika onlineutbildning lär dig allt du behöver veta för att kunna frilansa för magasin och tidningar – och börja jobba direkt!

bottom of page